Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Március 05. 16:11, vasárnap | Helyi
Forrás: saját

Az enyészeté vagy a tekéseké lesz a csornai pálya?

Az enyészeté vagy a tekéseké lesz a csornai pálya?

Miért írtak nyílt levelet a tekések?

Az Inforábaközön korábban rendszeresen megjelentek az Amatőr Kapuvári Tekebajnokság eredményei. Ott is látható volt, hogy több Csorna környéki csapat Kapuvárra jár át tekézni, mert négy éve a csornai tekepályát bezárták, az állapota egyre rosszabb. A kapuvári bajnokságot évek óta magabiztosan nyerő bányogszováti Queen Vendéglő tekecsapata 230 támogatóval együtt kezdeményezte a tulajdonos csornai önkormányzatnál a pálya rendbehozatalát. A csapat vezetőjével, Torma Józseffel beszélgettünk.

- Először dr Bónáné dr Németh Katalin polgármester asszonynak, majd néhány nappal később a Kisalföldnek küldtük el a nyílt levelünket, mely a teke sport és a tekepálya megmentése iránt érzett aggodalmunkból íródott.- kezdte Torma József. Kértük őt és a város képviselőtestületét, hogy karolják fel kezdeményezésünket, közösen próbáljuk megmenteni a nagy hagyományokat őrző tekepályát. Biztos vagyok abban, hogy a kezdeményezésünket támogató, és aláírását adó 230 személy nagyra értékelné, és tevőlegesen is támogatná a megoldás felé vezető lépéseket.

Torma József nekünk is megküldte a csornai polgármesternek írt levelüket, amit teljes terjedelmében közlünk.
Tizenhat éve alakult tekecsapatunk, melyet csornai, döri, bágyogszováti tekét szerető személyek alkotnak. Korábban 12 éven keresztül szerepeltünk a csornai pályán, az utóbbi négy évben Kapuvárra járunk sportolni (más Csorna környéki csapatokkal egyetemben), jó úton járunk, hogy negyedik alkalommal szerezzünk bajnoki aranyérmet. Kapuvári szereplésünk oka, hogy 2012 óta a csornai pálya kihasználatlanul, az enyészetre bízva vegetál.
Az önkormányzat által korábban a pálya működtetésére kiírt pályázati kiírások mindegyike jelentkező hiányában kudarcba fulladt. Véleményünk szerint az irreális feltételek miatt. Azóta eltelt négy esztendő, az épület rövidesen teljesen romossá válik a benne lévő automatikával egyetemben. Azt gondoljuk igen nagy kár ezért, hisz Csornán 60 éves múltra tekint vissza a sportág. Az idősebbek még jól emlékeznek, hogy a település jó hírét először a csornai tekések vitték szerte az országban, hosszú időn keresztül a legmagasabb osztályban is szerepeltek. A feltételek vonatkozásában a megye egyik legjobb pályája volt a csornai, Győr és Sopron mellett csak itt működött négysávos tekepálya. Sajnos az átgondolatlan döntések miatt mára a nagy hagyományokkal rendelkezett sportág megszűnt Csornán. Itt maradtak sportolási lehetőség nélkül az egykori igazolt versenyzők és az a rengeteg amatőr játékos, akik hosszú éveken keresztül szervezett keretek között, 12-20 csapatba tömörülve rendszeresen sportoltak.
Arra kérjük Önt, vizsgáltassa felül a pálya helyzetét és amennyiben mód van rá, találjon megoldást a pálya megmentésére, a sportág újbóli elindítására. Biztosak vagyunk abban, hogy összefogással újból pezsgő élet költözne Csornára. Tekés sportolók öregbíthetnék Csorna jó hírét országon belül és kívül is, mint ahogy volt ez egykoron.
Amennyiben igényli, szerény tudásunkkal mi is szívesen részt veszünk ebben a munkában!

A nyílt levélként is megjelent kezdeményezésre dr Papp László egykori CSSE elnök a Facebook-on így reagált.

Nyolc és fél évtizedes tapasztalattal a hátam mögött, 50 évig tartó aktív sportolás (labdarúgás, teke, röplabda, asztalitenisz, atlétika) után, 26 évig voltam társadalmi elnöke a Csornai Sportegyesületnek, minden okom meg van arra, hogy hozzászóljak ahhoz a cikkhez, melyet a bágyogszováti tekézők intéztek Csorna Város Önkormányzatához a tekepálya hasznosítása érdekében. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a 4 sávú tekepálya építésében a szerepem jelentős volt. Nem csak terveztem, irányítottam a pálya építését társadalmi munkában, részt vettem a tekeszakosztály megalakításában, országos szintű szereplésében, de magam is tekéztem versenyszerűen.
Szomorúan, elkeseredettem vettem tudomásul a szakosztály megszüntetését, a pálya elhanyagolását. Bűnös mulasztásnak tartom, hogy megszüntették több száz fiatalnak, középkorúnak a sportolási lehetőségét, pusztulni hagynak milliós értékű létesítményt. Ezért értek egyet a bágyogszováti sportolók kérésével, és én is kérem az önkormányzatot, hogy élessze fel a tekesportot a városban és a közeli falvakban.
Tisztelettel: Dr. Papp László volt CSSE elnök.

A jóindulatú és segítő szándékú nyílt levélre meglehetősen sértődött hangú sajtóközleménnyel reagált az önkormányzat, amit a kezdeményezőknek nem, csak a Kisalföldnek küldtek el. Ebben úgy fogalmaztak, hogy örömmel fogadták a polgármesteri hivatalhoz érkezett beadványt, melynek aláírói a csornai tekepálya felújításának támogatását kérték. Ugyanakkor megütközéssel tapasztalták, hogy néhány nappal később ezt nyílt levélként is közzétették annak benyújtói, ahelyett, hogy személyes kapcsolatot kerestek volna az önkormányzattal vagy a polgármesterrel. Az önkormányzat szerint a levélírók nyitott kapukat döngetnek, mert egy már megnyílt, de még le nem zárult közösségfejlesztési pályázat keretében foglalkozik az önkormányzat a volt tekepálya felújításának, hasznosításának gondolatával.

- Rosszul esett, hogy mi nem kaptunk választ, csak egy sajtóközleményt küldött a Kisalföldnek az önkormányzat.- reagált a furcsa önkormányzati válaszra Torma József. El kell mondanom, hogy nem először fordultunk ezzel a kéréssel a polgármester asszonyhoz. Megtettük ugyanezzel a tartalommal már két éve is, de azóta sem kaptunk rá semmi választ. Ezért döntöttünk úgy, hogy most nyílt levelet írunk, és a sajtóban is közzétesszük. Szándékunkban áll, hogy az önkormányzati közleményre is válaszolunk. Mi nem csak a saját csapatunkat, hanem a levelünket aláíró 230 támogatót is képviseljük. Nem akarunk senkit bántani, támadni, nem akarjuk, hogy ebből politikai vita legyen. Mi egyet szeretnénk. Újra tekézni a csornai tekepályán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.