Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 25. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az érettségi vizsgarendszer 2014-es változásai

Az érettségi vizsgarendszer 2014-es változásai

A Tolna Megyei Kormányhivatal szervezésében január 21-én került sor a 2014. évi érettségi vizsgákkal kapcsolatos tájékoztató fórumra. Pongrácz László, az Oktatási Hivatal Köznevelési Programokért Felelős Főosztályvezetője az érettségi vizsgákkal kapcsolatos változásokról, valamint az érettségi vizsgák és a felsőoktatási felvételi követelmények kapcsolatáról tartott előadást.

Az érettségi vizsgákat 2014. január 1-jétől érintő változások a következők:

Előrehozott vizsga

Előrehozott érettségi vizsgát a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző első vagy második tanév május–júniusi vizsgaidőszakában lehet tenni, és csak magyarországi középiskolában tanított idegen nyelvekből és informatikából. (Tehát 2014-től az október-novemberi vizsgaidőszakban nem lesz lehetőség előrehozott érettségi vizsgára jelentkezni.)

A sikertelen előrehozott érettségi vizsga vagy a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőzően tett sikertelen szintemelő érettségi vizsga esetében, az adott vizsgatárgyból javító vagy pótló vizsgára legkorábban csak a rendes érettségi vizsga vizsgaidőszakában lehet majd jelentkezni.

Szintemelő vizsga

Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet 9. § (6) bekezdésének 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezése alapján, a szintemelő érettségi vizsga az egyes vizsgatárgyból a középszinten sikeresen befejezett érettségi vizsgának az emelt szintű érettségi vizsgán első alkalommal történő megismétlését jelenti. A tanulói jogviszony fennállása alatt, a középiskolai tanulmányok teljes befejezése előtt szintemelő érettségi vizsgát a 12. § (1) bekezdésében meghatározott magyarországi középiskolában tanított idegen nyelvekből, továbbá informatikából lehet tenni.

Az idézett jogszabály annyit rögzít, hogy a tanulói jogviszony alatt és a középiskolai tanulmányok teljes befejezése előtt, szintemelő érettségi vizsgát csak informatikából és magyarországi középiskolában tanított idegen nyelvből lehet tenni. Ha az utolsó évfolyamos tanuló minden tantárgyból befejezi az utolsó tanévet, rendelkezik még tanulói jogviszonnyal, és a középiskolai tanulmányait is teljesen befejezte, tehát nem vonatkozik rá az a megkötés, hogy csak informatikából és magyarországi középiskolában tanított idegen nyelvből tehet szintemelő érettségi vizsgát, így bármelyik vizsgatárgyból megteheti ezt. Tehát a fentiek értelmében 2014. január 1-jét követően, a május-júniusi vizsgaidőszakban bármelyik vizsgatárgyból lehet szintemelő érettségi vizsgát tenni, de csak abban az esetben, ha a vizsgázó középiskolai tanulmányait a vizsgaidőszak kezdete előtt sikeresen befejezi (azaz az év végén nem bukik meg egyetlen tantárgyból sem).

Vizsgatárgyak

A 2013/2014. tanév május–júniusi vizsgaidőszaktól kezdődően az utazás és turizmus választható közismereti vizsgatárgyból csupán az öt (kötelező és kötelezően választandó) vizsgatárgyon felüli, szabadon választott (hatodik) vizsgatárgyként tehető érettségi vizsga.

2013. október-novemberi vizsgaidőszaka volt az utolsó, amikor a német,- a horvát,- valamint a szlovén nemzetiségi nyelv vizsgatárgyakból érettségi vizsgát lehetett tenni. 2014. május-júniusi vizsgaidőszakától a nemzetiségi nyelvet tanulók az adott nemzetiség nyelvéből, mint idegen nyelv (német nyelv, horvát nyelv, szlovén nyelv) vizsgatárgyból jelentkezhetnek érettségi vizsgára. Előfordulhat, hogy bár a vizsgázó számára német,- vagy horvát,- vagy szlovén nemzetiségi nyelv vizsgatárgyból valamely korábbi vizsgaidőszakban engedélyezték a pótló vagy javító vizsga letételét, ennek ellenére a vizsgatárgyak megszűnése miatt, ezekből a vizsgatárgyakból már nincs lehetőség a pótló vagy javító vizsga letételére.

A középszintű szóbeli érettségi vizsgán a nemzetiségi nyelvet tanulók számára készített tételsorba - az intézmény pedagógiai programja alapján - a nemzetiségi nyelvoktatás részét képező nemzetiségi ismereteiket is be kell építeni.

Az akkreditált érettségi vizsgatárgyakból a 2014. október–novemberi vizsgaidőszakban lehet utoljára érettségi vizsgát tenni, ezt követően erre már nem lesz lehetőség.

Vizsgadíjak

Az érettségi bizonyítvány megszerzése vagy a tanulói jogviszony megszűnése után az érettségi vizsgáért, továbbá az adott vizsgatárgyból a tanulói jogviszony fennállása alatt az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti sikertelen érettségi vizsga második vagy további javító- és pótló vizsgáért, a korábbi előírásoknak megfelelően vizsgadíjat kell fizetni.

A fizetendő vizsgadíj összege (minden évben változó):

Ha a jelentkező vizsgajelentkezését egy kormányhivatalba nyújtja be, a középszintű érettségi vizsgáért az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 15 %-ának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell fizetnie az Oktatási Hivatal számára (ez az összeg 2014-ben 15.000.- Ft).

Az emelt szintű érettségi vizsgáért minden vizsgadíjra kötelezett jelentkezőnek az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25 %-ának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell fizetnie az Oktatási Hivatal számára (ez az összeg 2014-ben 25.000.- Ft).

Jelentkezés

A jelentkezési határidő a 2014. május-júniusi vizsgaidőszak esetén február 15. (február 15. szombatra esik, ezért a jelentkezési határidő február 17.).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár