Városlista
2023. március 23, csütörtök - Emőke, Botond, Ottó, Kartal

Hírek

2012. Február 29. 14:05, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Az MSZP szerint nem hibáztatható a Mal

Az MSZP szerint nem hibáztatható a Mal

Elsősorban a tulajdonosok, másodsorban a hatóságok a felelősek a Kolontáron 2010 októberében bekövetkezett katasztrófa miatt.

Ismertette a katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák jövőbeni megakadályozását célzó vizsgálóbizottság jelentését a jobbikos elnök, Kepli Lajos. A testület megállapításaival a kormány és a Fidesz képviselője is egyetértett.

A jelentést és a határozati javaslatot bemutató Kepli Lajos úgy fogalmazott, hogy hibák láncolata és egy felelőtlen, hanyag, nemtörődöm tulajdonosi szemlélet okozta a katasztrófát.

Az előzményeket ismertető politikus elmondta, hogy 2010. október 4-én a Mal Zrt. ajkai timföldgyárának kolontári vörösiszap-tározójában az egyik kazetta fala átszakadt és körülbelül egymillió köbméternyi lúgos folyadék és félmillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. Hozzátette, hogy a gátszakadás pillanatában kiömlő folyadék intenzitása megközelítette a Duna vízhozamáét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Torna patakban 13-as körüli pH-értéket mértek, tehát az anyag lúgossága valószínűleg ennél is magasabb volt.

Az ipari katasztrófa elsődlegesen és döntően a Mal Zrt. üzleti tevékenységével összefüggésben, a cég felelősségi körében következett be – jelentette ki a bizottsági jelentés alapján. Hangsúlyozta, hogy egy, az emberi tevékenység nyomán bekövetkező ipari katasztrófáról van szó.

A politikus kiemelte, hogy ezeket a létesítményeket senki nem engedélyezte statikai szempontból. Hangsúlyozta, hogy az eljárás a nyolcvanas években megkezdődött, de aztán felfüggesztették és azóta sem fejezték be. Véleménye szerint habár ez a katasztrófa bekövetkeztének egyik legsúlyosabb oka, ez nem mentesíti a tulajdonosokat a felelősség alól.

Végül az előző kormányok felelősségére is kitért, mert korábban nem ültettek át olyan uniós irányelveket, amelyekkel megakadályozható lett volna a katasztrófa. Ennek kapcsán elmondta, hogy egy szerencsétlen megfogalmazás miatt ezek a létesítmények nem kerültek a bányakapitányságok hatáskörébe. Hozzátette, hogy a tározót nem minősítették veszélyes üzemnek sem, ezért a katasztrófavédelmi hatóság sem ellenőrizhette azt.

A kormány egyetért a jelentés legfontosabb meghatározásaival

Tállai András belügyi államtitkár felszólalásában közölte, a kormány egyetért a vizsgálóbizottság legfontosabb megállapításaival. A kabinet képviselője ugyanakkor megjegyezte, a testület egyes megállapításait hibásnak tartják, így például azt, hogy a tárolókazettákban eltérő összetételű salakanyagokat tároltak volna, illetve azt, hogy a katasztrófavédelem nem rendelkezett megfelelő védelmi tervvel. Tállai András rövid felszólalása végén annak a reményének adott hangot, hogy az Országgyűlés egy politikamentes vita után lehetővé teheti, hogy soha többet ne fordulhasson elő hasonló katasztrófa.

Aradszki András (KDNP) ismertette: a bizottság 18 ülést tartott, ezeken meghallgatta a Mal Zrt. döntéshozóit és munkavállalóit, a hatóságok képviselőit, és számos szakértői véleményt is megismert. A kormánypárti politikus a felelősség kapcsán kiemelte: a bizottságnak igenis feladata volt azt vizsgálni, hogy milyen szabályozási hiányosságok vagy eljárási hibák vezettek a katasztrófához. Hozzátette: a Mal Zrt. kijátszotta a vörösiszap minősítésének hiányosságait, vagyis „kijátszotta a rendszer adta lehetőségeket”, de ezzel csak nőtt a felelőssége, hiszen nehezítette a katasztrófa „pontos okainak feltárását” – mondta Aradszki András.

Kovács Tibor, az MSZP egyik vezérszónoka hangsúlyozta: az MSZP nem ért egyet azzal, hogy a Mal Zrt. felelőssége megállapítható, és sajnálatosnak nevezte, hogy a testület nem vizsgálhatta a katasztrófát követő kormányzati lépéseket.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Belföld

Novák Katalin: a magyar ember segít, ha baj van

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Belföld

A Századvég szerint jövőre 3,4 százalékra gyorsul a növekedés

A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán.

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Belföld

Ismét előrébb léptek a magyar egyetemek a brit QS szakterületi rangsorában

Ismét előrébb léptek az elmúlt évekhez képest a magyar egyetemek a brit Quacquarelli Symonds (QS) rangsorban, amely a világ több mint másfélezer felsőoktatási intézményét értékeli.

2023. Március 23. 10:00, csütörtök | Belföld

Az első magyarországi fegyveres bankrablás története 1908-ból

A századforduló nyüzsgő világa a bűncselekmények kapcsán is változást hozott – 1908-ban megtörtént hazánk első fegyveres rablása.