Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Július 16. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Az őszi búza negyede már tárolókban van

Az őszi búza negyede már tárolókban van

Az országosan csaknem egymillió hektáron termett őszi búza negyede már a magtárakban, tárolókban van; az idei termésátlag 5,2 tonna körül lesz hektáronként

- közölte a földművelésügyi miniszter szombaton Kisújszálláson, a Magyarok Kenyere Program keretében rendezett búzabegyűjtő napon. Fazekas Sándor, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete által rendezett program fővédnöke, elmondta: néhány éve még elképzelhetetlen volt ilyen mennyiségű és minőségű búzatermés. Ezért köszönetét fejezte ki a gazdáknak, akik nélkül - mint mondta - nem lenne megoldható az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetőmagellátása.

A búzabegyűjtés a Magyarok Kenyere Programban kifejezi a magyarság összetartozását - mondta agrártárca vezetője.

A Magyarok Kenyere Program 2011-ben indult, Korinek László jogászprofesszor kezdeményezésére. Az összegyűjtött búzából készül augusztus 20-ra a magyarok kenyere, a megmaradt búzát és lisztet pedig a nehézsorsú gyermekeket segítő alapítványoknak ajánlják fel.

Az első évben a magyarországi és határon túli magyarlakta településekről összesen tíz tonna búza érkezett, az idén már a 600 tonnát várnak a szervezők.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke elmondta: július 24. és 27. között a kisújszállási Farkas Tamás egyéni vállalkozó telephelyén, illetve a jászberényi Darázs Keverő Kft.-nél várják az adományokat a megyéből. Tavaly több mint négyszáz gazda ajánlotta fel búzatermésének egy részét.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a Magyarok Kenyere Mozgalom keretében 2014-től rendeznek megyei búzagyűjtő napot. Az első helyszín a Nagykunságban Kenderes volt, azt követte a Jászságban Jászapáti, 2016-ban a Tiszazugban Kunszentmárton, a 2018-as házigazda Abádszalók lesz.

Címkék: búza, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.