Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 22. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az őszi közlekedés számtalan veszélyt rejt az autósok, a gyalogosok és a kerékpárosok számára is

Az őszi közlekedés számtalan veszélyt rejt az autósok, a gyalogosok és a kerékpárosok számára is

Rendőrségi felhívás

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a megváltozott időjárás veszélyeire és a közlekedési szabályok maradéktalan betartására hívja fel a járművezetők figyelmét.

A változékony, csapadékos, ködös idő váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket. Ebben az időszakban fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási- és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek sokszor különleges vezetéstechnikát igényelnek. A balesetek megelőzése szempontjából kiemelkedő jelentősége van ilyenkor a türelemnek, toleranciának, és körültekintő közlekedési magatartásnak.

Esőben, ködben a járművezető által belátott távolság csökken. Az autók körvonalai elmosódhatnak, a valóságosnál távolabbinak tűnhetnek. A közlekedő gépkocsik távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik. A szántóföldek környezetében számolni kell azzal is, hogy a mezőgazdasági gépek által felhordott sár csúszóssá teheti az utakat. Tisztában kell lenni azzal, hogy az autó stabilitása egy csúszós útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon balesethez vezethet, ezért gázlevétellel és motorfékkel kell csökkenteni a sebességet!

A gépjárműveket a tél beállta előtt ajánlatos alaposan átnézetni, a nyári gumikat lecseréltetni. Fordítsanak különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására, amelynek általában 0,2 barral többnek kell lennie, mint az azonos méretű nyáriakénak. Elengedhetetlen az akkumulátor, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése.

Az őszi közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

A kerékpárosok feltétlenül ellenőrizzék a jármű előírásszerű felszereltségét. A kerékpárok nélkülözhetetlen kellékei a láthatóság érdekében az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű hátsó prizma, hiszen egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is nagyban hozzájárul a biztonságukhoz.

Az őszi-téli időszakban a gyalogosoknak is célszerű változtatni a közlekedési szokásaikon. Az úttestre való lelépés előtt alaposan körül kell nézni és figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a járművek fékútja is jelentősen megnövekedhet.

A közúti közlekedésben résztvevők figyeljenek arra is, hogy a fákról az úttestre lehulló falevelek rendkívül csúszóssá teszik annak felületét, amely mindenki számára szintén balesetveszéllyel jár!

…hogy mindenki hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?