Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Augusztus 18. 13:12, szerda | Külföld
Forrás: Kántor Yvette, az MTI tudósítója jelenti: - illusztráció: mti

Az osztrák kormány a harmadik oltást ősztől tervezi

Az osztrák kormány a harmadik oltást ősztől tervezi

Az osztrák kormány a koronavírus elleni harmadik oltást kizárólag mRNS típusú - BioNTech/Pfizer és Moderna - vakcinával tervezi az ősz folyamán - áll az egészségügyi minisztérium kedden kiadott közleményében.

A minisztérium az osztrák Nemzeti Oltási Testület ajánlását követve a harmadik, megerősítő oltást hat-kilenc hónappal a második oltás után javasolja. Elsőként a 65 év feletti nyugdíjasok, a magas kockázati csoportba sorolt, krónikus betegséggel rendelkezők, valamint azok kaphatják majd meg, akiket először AstraZenecával vagy Janssen-vakcinával oltottak be.

Ennek alapján az újabb oltási kampánynak elméletileg már most el kellene kezdődnie, de a tárca a közleményben arra is utalt, hogy bizonyos előkészületi időt még számításba kell venni, hiszen az oltásokat újra a tartományok fogják lebonyolítani, a szervezés, a személyi és tárgyi feltételek előteremtése még némi időt vesz igénybe.

A testület által első csoportba soroltaknak - tehát a nyugdíjasoknak, a krónikus betegséggel rendelkezőknek és a vektorvakcinával oltottaknak - hat-kilenc hónapon belül kell megkapniuk a megerősítő oltásukat. A második csoportba a felnőtt lakosság azon része tartozik, akiket eredetileg is BioNTech/Pfizer vagy Moderna vakcinával immunizáltak, nekik kilenc-tizenkét hónapon belül javasolják a harmadik oltást.

A harmadik csoportba a 12-18 évesek tartoznak, akiknek a testület egyelőre nem irányoz előre megerősítő oltást. Ez az a korcsoport, amelynek immunizálása május végén kezdődött, és jelentős részük még csak egy vagy egyetlen adag oltást sem kapott.

Ausztriában eddig 5 396 102 ember kapta meg a koronavírus okozta betegség elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 015 795-en. Az elmúlt 24 órában 866 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 670 372 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 270, az intenzív kezelésre szorulók 61-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon senki nem halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 757 maradt. A betegségből felgyógyultak száma 650 408.

Címkék: ausztria, oltás, osztrák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.