Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. November 02. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Az otthon főzött pálinka után is kell adót fizetni

Az otthon főzött pálinka után is kell adót fizetni

Az otthoni pálinkafőzéshez párlat adójegy szükséges.

A párlat otthoni előállítása, a pálinkafőzés jellemzően az őszi és a téli szezonra esik. Párlat magánfőzéssel történő előállításához párlat adójegyet kell igényelni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, még a főzést megelőzően. Párlat adójegyet csak az igényelhet, aki magánfőzőként regisztrált a lakóhelye szerinti önkormányzatnál, vagyis a desztillálóberendezés megszerzését tizenöt napon belül bejelentette az önkormányzathoz.Győr-Moson-Sopron megyében kilencszáz magánfőző regisztráltatta magát, idén eddig harmaduk igényelt párlat adójegyet.

A párlat adójegy egy olyan sorszámozott igazoló szelvény, amely adójegyenként egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt, egyúttal igazolja egy liter után a hétszáz forint jövedéki adó megfizetését, valamint a magánfőzött párlat eredetét.

A magánfőzőnek évente első alkalommal legalább öt darab hétszáz forint értékű párlat adójegyet kell beszereznie. Az igénylést mindig a főzés előtt kell benyújtani, de akár előre is beszerezhető az adójegy az éves tervezett mennyiségre. Évente legfeljebb 86 darab adójegy igényelhető és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű, 86 liter párlat állítható elő.

Párlat adójegy igényléséhez a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető a NAV_J27 jelű nyomtatvány, amely elektronikusan és papíron egyaránt benyújtható.

Az adójegy a jövedéki adó megfizetését követően vehető át, ezért célszerű az igénylés benyújtása előtt a párlat adójegyenkénti hétszáz forint jövedéki adót a 10032000-01037313 számú, NAV egyéb termékek jövedéki adója bevételi számlára befizetni. A befizetés teljesíthető átutalással vagy a NAV-nál beszerezhető csekken, azonban mindkét esetben fel kell tüntetni a magánfőző adóazonosító jelét a közlemény rovatban.

A magánfőzött párlatot kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei fogyaszthatják, ha azt nem értékesítik. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktárnak értékesíthető. A Győr-Moson-Sopron megyei magánfőzők idén eddig négyezer darab párlat adójegyet igényeltek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!