Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Április 19. 12:01, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az újranyitott üzletek döntő többsége betartja a szabályokat

Az újranyitott üzletek döntő többsége betartja a szabályokat

A beoltottak számának növekedésével ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi.

A kormányhivatalok munkatársai a múlt héten 187 üzletben jártak, mindössze 13 helyszínen találtak hiányosságot. A mulasztáson ért kereskedők szinte kivétel nélkül azonnal javították a feltárt hibát - közölte hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A veszélyhelyzeti intézkedések lépcsőzetes feloldásának megkezdésével az élelmiszerboltokon, drogériákon, patikákon túl más profilú boltok is újra nyitva tarthatnak április 7-e óta. Jogszabályban előírt védelmi intézkedésként az üzlethelyiség méretével arányos létszámkorlátozást kell betartaniuk és betartatniuk. A vásárlóteret és a bevásárlókocsikat folyamatosan fertőtleníteniük kell, a vevők számára kézfertőtlenítőt kell biztosítaniuk - emlékeztet az ITM közleménye.

A fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok az országos vizsgálat keretében eddig összesen 187 kereskedelmi egységet ellenőriztek. Az első héten mindössze 13 üzlet esetében tapasztaltak jogsértést, amelyet 11 vállalkozás már a helyszínen kijavított. Öt céggel szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult.

Az ellenőrzött kereskedelmi egységek szinte mindegyike jól látható írásbeli tájékoztatást helyezett ki a bejáratnál arról, hogy egy időben összesen hányan tartózkodhatnak az üzletben. Az előírt létszámkorlátnak többféleképpen tettek eleget a kereskedők. Egy áruházláncnál automata számláló működött a kapuban, kint monitor jelezte, hogy mennyi vásárló van bent, és hányan férnek még be. Az üzletek többsége csak annyi kosarat, kocsit tett ki, ahány vevőt beengedhetett. Kötelező használatukra gyakran a biztonsági őrök figyelmeztették a betérőket.

Cseresnyés Péter, az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta: "A fertőzésveszély minimálisra csökkentése érdekében most különösen fontos, hogy a lehető legrövidebb ideig tartózkodjunk a boltokban, áruházakban. Változatlanul orrot és szájat eltakaró maszkban mehetünk csak be az üzletekbe, és még mindig ügyelnünk kell a védőtávolság betartására. A kereskedők gyors és gördülékeny kiszolgálással is tehetnek vásárlóik és munkavállalóik egészségének védelméért. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelése alapján a fogyasztóvédelmi hatóság az ország minden részében folyamatosan ellenőrzi a veszélyhelyzeti szabályok betartását az üzletekben."

Címkék: üzlet, járvány, szabály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.