Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Szeptember 26. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: 24.hu

Azt sem tudni, a korábbi pénz hova lett, de kaptak még 17 milliárdot

Azt sem tudni, a korábbi pénz hova lett, de kaptak még 17 milliárdot

Háromszorosára emelték a csornai napelemgyár hitelkeretét.

A sajtó folyamatosan foglalkozik a csornai napelemgyár ügyével, időről időre új és meglepő információkat tárnak fel a beruházás körülményeiről. Nemrégiben a HVG cikke alapján mi is megírtuk, hogy az ügyészség lezárta a napelemgyár építésének körülményeivel kapcsolatos vizsgálatot, ám az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) éppen megindította a sajátját.

Az elmúlt napokban a 24.hu és az Index írt a csornai fantomberuházásról. A 24.hu megírta, hogy a korábban az Eximbank 22,4 millió Euro hitelkeretet (kb 7 milliárd Ft) hagyott jóvá a projektre, és jelzálogot terhelt az ingatlanra. Az Eximbank idén augusztusban megszabadult ettől a finanszírozástól, a helyét átvette a szintén tisztán állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A közjegyzői kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásából kiderül, hogy 80 millió eurót biztosított be az MFB. Ez több mint 24 milliárd forint, majdnem négyszerese az eredeti, az Eximbank által nyújtott durván 7 milliárdos hitelnek. A 24.hu kérdésére az MFB azt válaszolta, hogy a napelemek iránt erős a piaci igény, hozzátéve, hogy a gyár az üzleti kereslet kielégítésére a korábban tervezettekhez képest jelentős kapacitásbővítés mellett kezdi meg a termelést.

Az Index cikkében részletesen kitér a napelemgyár kisebbségi pakettjét birtokló Kartonpack Nyrt részvényei körüli vitákra és perekre, valamint az újabb állami szerepvállalásra.Az már csak hab a tortán, hogy az EcoSolifer közben egy közleményben bejelentette, hogy a svájci Meyer Burger AG a gyártósort leszállította, illetve a szállítás folyamatban van. A dologban az az izgalmas, hogy négy nappal az említett közlemény előtt a Sonntagszeitung hosszú cikket közölt a Meyer Burgerről, eszerint a Meyer Burger tulajdonképpen csődközeli helyzetben van.Hogy működik az MFB kockázatkezelése, ha a technológiaszállító gyakorlatilag csődközeli helyzetben van, és teljesen bizonytalan, hogy képes lesz-e a beüzemeléshez a szükséges mérnöki művezetést megadni? Arról már nem is beszélve, hogy vajon a 2014-es (!) technológiai színvonalat képviselő gyártósor telepítése 2019-ben mennyire lehet rentábilis egy nagyon gyorsan változó ágazatban?- tette fel a kérdéseit az Index újságírója.

A csornaiak azt láthatják, hogy évek óta tartó egy helyben állás után valami mozgás beindult a napelemgyár területén. Kérdés persze, hogy ez a gyár elindulásának az előjele, vagy egyfajta tulajdonosi válasz az OLAF által bejelentett vizsgálatra. Az Ecosolifer közleménye nem is tagadja, hogy azokat a berendezéseket állítják be újra, amiket már egyszer beállítottak az üzemben, de aztán el is szállították őket. A korábbi információk alapján az igazi jele az lehet annak, hogy komolyan gondolják a gyár elindítását, ha megépítik a 85-ös főút csomópontját. Azt régóta tudjuk, hogy a csomópont nélkül nem kaphat használatbavételi engedélyt az üzem. Nincs olyan gyár, amelyik csak egy mart aszfalttal felszórt földúton lenne megközelíthető. Úgyhogy várjuk együtt az útépítő gépek felvonulását!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.