Városlista
2022. május 24, kedd - Eszter

Hírek

2014. Szeptember 03. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Be kell jelenteni a külföldi munkát

Be kell jelenteni a külföldi munkát

A bejelentkezés alapján a fizetési kötelezettség az adózó folyószámláján jelenik meg.

A Nyugat-dunántúli régióban leggyakrabban azért kap „piros lámpát” a magánszemély az orvosnál, gyógyszertárban, mert elfelejtette bejelenteni külföldi munkavállalását az egészségpénztárnál.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény alapján a magyar állampolgár köteles a külföldön, illetve a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

Abban az esetben, ha a magánszemély az Európai Gazdasági Térség valamelyik államában (uniós országokban, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban) vagy olyan országban biztosított, amellyel a biztosítási jogviszonyról nemzetközi egyezményt kötött Magyarország, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Például az EGT valamely tagállamában munkát vállaló magánszemély fő szabály szerint a munkavégzés helye szerinti tagállamban kötelezett járulékfizetésre, ezért Magyarországon nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie.

Az a magyarországi munkavállaló, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra a törvényben meghatározott esetek szerint sem jogosult, illetve más EGT tagállamban sem biztosított, köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék-fizetési kötelezettséget a 14T1011 számú adatlapon kell bejelenteni az illetékes adóigazgatósághoz. 2014-ben a fizetendő járulék havi mértéke 6 810 forint (227 forint/nap). A bejelentkezés alapján a fizetési kötelezettség az adózó folyószámláján jelenik meg, erről nem hoz külön határozatot a NAV. A járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell fizetni, ha munkaszüneti napra esik, az azt követő első munkanapon.

További tájékoztatás kérhető személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén a 06-40/42-42-42-es számon vagy írásban.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 23. 13:00, hétfő | Helyi

Halálos baleset történt Szany közelében vasárnap

Olajfolton csúszott meg az autó.

2022. Május 23. 08:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2022. Május 22. 10:00, vasárnap | Helyi

Hivatalosan átadták a GYSEV150 emlékmozdonyt

A vasúttársaság idén ünnepli alapítása 150 éves jubileumát, ez alkalomból készült el a matricázott Siemens Taurus.