Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 19. 07:09, csütörtök | Külföld
Forrás: OrintPress

Bécs: bortúra

Bécs: bortúra

Nyitott pinceajtókkal várják az érdeklődőket 2012. április 20-21-én a bécsi borászok. A negyedik alkalommal megrendezett bortúra sztárja a Wiener Gemischter Satz, amelybe már a New York-iak is beleszerettek.

A Wiener Winzertour keretében húsz bécsi borosgazda várja a szőlő gyümölcsének kedvelőit az osztrák főváros 19. és 21. kerületében 2012. április 20-21. között. A résztvevők mindent megtudhatnak a vincellérek munkájáról, a bécsi borokról és a finom nedü mellé fogyasztási tippeket is kaphatnak. A részvétel borászatonként 5 euró, a helyszínek között shuttle-buszok szállítják az utasokat.

A negyedik alkalommal megrendezett bortúra sztárja a bécsi specialitás, a Wiener Gemischter Satz, amely már a 19. században számos elismerést besöpört. Később csaknem teljesen feledésbe merült, majd az utóbbi években látványosan visszatért, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A cuvée-vel ellentétben, amelynél csak a pincében egyesítik a különböző szőlőfajtákat, a Wiener Gemischter Satznál már a szőlőbirtokon együtt teremnek a borfajta hozzávalói: rizling, tramini, zöld veltelini, fehér burgundi, rotgipfler és cirfandli. A szőlőfajtákat együtt szüretelik és együtt is dolgozzák fel, így jön létre az az egyedülállóan sokrétű bor, amelybe már a New York-iak is beleszerettek.

2007 és 2011 között ugyanis megtízszereződött a Wiener Gemischter Satz iránti kereslet a tengerentúlon: míg 2007-ben mindössze 5.700 palacknyit adtak el belőle, addig 2011-ben már 66 ezret. A bécsi borászok szerint egyelőre azonban nem kell aggódni, ez egyhamar nem okoz borhiányt az osztrák fővárosban.

A bécsi borrégióban hat kerületben összesen 680 hektáron termelnek szőlőt – a chardonnay-tól a zweigeltig. Évente 1,69 millió liter újbor kerül a pincékbe, és még a városnak is van saját szőlészete: a 48 hektáros Weingut Wien Cobenzl 1907 óta van Bécs tulajdonában.

Részletes program: www.wienerwein.at

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.