Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 05. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: FLOW PR

Befagyott szélvédőmosó, alacsony keréknyomás: a téli átállás buktatói

Befagyott szélvédőmosó, alacsony keréknyomás: a téli átállás buktatói

5 tipp az autók hatékony téliesítése érdekében.

A szélvédőmosó fagyállóra cserélésének elmulasztása és a hideg miatt csökkenő keréknyomás okoz leggyakrabban problémát az autósok számára a tél beköszöntével a LUKOIL kútvezetőinek tapasztalatai szerint. Ilyenkor a többi évszakhoz képest is jobban oda kell figyelni a gépjárművek karbantartására, mert sokkal nagyobb a meghibásodás esélye – ez pedig a zord időjárás mellett veszélyes is lehet.

Télen a hideg időjárás és a havazás miatt az autók sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ezért a nem megfelelően felkészített, illetve karbantartott járművek könnyebben meghibásodnak. A LUKOIL kútvezetőinek tapasztalata, hogy az autósok egyre tudatosabban foglalkoznak a téli felkészüléssel, de még mindig van néhány rendszeresen előforduló típushiba.

- Néhány autósnak csak az az első hó leesése után jut eszébe, hogy átvizsgáltassák az autójukat, és ellenőrizzék a különböző folyadékok szintjét. Gyakori, hogy nem tudják, milyen típusú szélvédőmosójuk van, illetve nem cserélték le időben, így az elfogy, vagy még rosszabb esetben befagy. Az is sokszor előfordul, hogy a kerekekben a hideg miatt csökkenő légnyomást nem kompenzálják, illetve a gumiabroncsok illeszkedése a kerekekhez nem tökéletes. – foglalta össze ezzel kapcsolatos tapasztalatait Kis Gergely, aki több LUKOIL kút vezetője.

A megfelelő téli felkészülés érdekében a kútvezető szerint az alábbi öt teendőt nem szabad elmulasztani:
1. Elengedhetetlen a téligumik használata, illetve a megfelelő keréknyomás biztosítása. Nem szabad megfeledkezni a pótkerék téliesítéséről sem.
2. Ha valaki ritkábban használt, hóval vagy jéggel borított utakon közlekedik, érdemes beszereznie hóláncot is.
3. Nagyon fontos a különböző folyadékok ellenőrzése: a motorolajból ilyenkor jobb minőségűt javasolt vásárolni. Érdemes mindig észben tartani, hogy éppen milyen van a tartályban. Ha ugyanis szintetikus motorolajat töltenek rá a félszintetikusra vagy ásványi alapúra, akkor az javítja a minőséget, fordítva viszont lerontja. A fékfolyadékok mennyisége is lényeges, és le kell ellenőrizni a szélvédőmosó, illetve a hűtőfolyadék fagyállóságát is.
4. Még a tél előtt le kell cserélni a kevésbé jól működő alkatrészeket, így a régebbi akkumulátort, vagy az erősen oxidálódott akkusarut, a fényszórókat és izzókat, valamint az ablaktörlőt is. „Ez utóbbit akár évente is érdemes cserélni, az első berepedések megjelenésekor” – emelte ki Kis Gergely. „Javasolt egy pótablaktörlő beszerzése is a biztonság kedvéért. Izzókészletből is jó, ha kettő van, mert nagy gondokat okozhat, ha elromlik.”
5. Mindemellett az olyan kiegészítő termékek beszerzése is fontos, mint a zárjégoldó, a jégoldó, a jégkaparó, valamint a kefék és seprűk. Ezeket az autótól külön, egy táskában javasolt tárolni annak érdekében, hogy mindig biztosan ki tudjuk szabadítani a járművet a hó és a jég fogságából.

Az általános óvintézkedések mellett a kútvezető tapasztalata szerint még a következők beszerzése jelenthet hasznos segítséget: extra autós- vagy hordozható mobiltöltő a telefonok lemerülésének megelőzésére, indítókábel, víz, élelmiszer és néhány meleg ruhanemű. Ezenkívül a teli tank is lényeges, főként hosszabb utak megtétele esetén.

- Bár a nagyobb hóeséseket, hóviharokat időben jelzi a meteorológiai szolgálat, mégis előfordulhat, hogy váratlan helyzetbe kerülünk, ezért télen fel kell készülni minden eshetőségre. – mondta a LUKOIL munkatársa.

Címkék: autó, tél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás