Városlista
2022. július 6, szerda - Csaba

Hírek

2021. Június 17. 08:15, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Befolyással üzérkedés ügyében emeltek vádat tíz emberrel szemben

Befolyással üzérkedés ügyében emeltek vádat tíz emberrel szemben

Befolyással üzérkedés ügyében emeltek vádat tíz emberrel szemben - tájékoztatta Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerdán az MTI-t.

A vádirat szerint az ügy egyik vádlottja valótlanul azt ígérte különböző magánszemélyeknek, hogy anyagi előnyért vagy egy sportegyesületnek nyújtandó támogatásért cserébe az őket, illetve a cégüket érintő egyes hivatali ügyekben, illetve projektekben - magas szintű kapcsolatrendszere révén - eléri, hogy számukra kedvező döntések szülessenek.

Négy társa közreműködött a hivatalos ügyekben és projektekben érdekelt magánszemélyekkel való kapcsolattartásban, illetve esetenként a jogtalan anyagi előny átvételében is. A befolyás vásárlásából származó anyagi előnyből részesedést kaptak.

Az egyik konkrét ügyben egy férfi a cégének zárolt, illetve lefoglalt pénzeszközei feloldása érdekében akart befolyást vásárolni, jogtalan előny megfizetéséért cserébe. További négy esetben az érintettek vagy valamilyen munkára, illetve tevékenységre vonatkozó megbízás megszerzése (például egy környezetszennyezés felszámolásával kapcsolatos munkára, vagy egy épületbontáshoz és terület újraműveléséhez kapcsolódó tevékenységre), vagy valamilyen üzleti elképzelés megvalósulása érdekében akartak befolyást vásárolni. Ennek során a befolyással üzérkedő vádlottak minden esetben magas szintű kapcsolatrendszerükre hivatkoztak, és több esetben készpénzt is átvettek tőlük.

A vádlottaknak - akik a vád szerinti bűncselekményeket 2014-2015-ben követték el - az ígért befolyás megszerzésére ténylegesen nem volt lehetőségük.

A Fővárosi Főügyészség a valótlan befolyásokra hivatkozó, illetve abban segédkező 5 üzérkedő, valamint a befolyást megvásárolni kívánó 5 ember ellen emelt vádat. Mind a 10 vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztést, valamint pénzbüntetés kiszabását és közügyektől eltiltást indítványoztak - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 06. 15:01, szerda | Belföld

Nagyszabású rajtaütést tartott a NAV - videó

Több mint egymillió szál adózatlan cigarettát, rengeteg Elf Bart, Heetset, vágott dohányt, potencianövelő tablettákat és kábítószergyanús anyagot is találtak a pénzügyőrök egy nagyszabású fővárosi akció során

2022. Július 06. 11:55, szerda | Belföld

Megtalálták a Kis-Dunában elmerült második BVOP-s áldozatot is

Megtalálták a büntetés-végrehajtás (bv) 29 éves, hivatásos állományú tagjának holttestét Rácalmásnál, a Kis-Dunában - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

2022. Július 06. 09:53, szerda | Belföld

Halálos baleset szemtanúit keresi a rendőrség - fotók

A lakosság segítségét kérik a rendőrök a gesztelyi körforgalomnál történt halálos közúti közlekedési baleset kapcsán.

2022. Július 06. 08:03, szerda | Belföld

Vízaknába dobta kétéves unokaöccsét, a pici megfulladt, most mégis felmentették

Nem jogerősen felmentette a minősített emberölés vádja alól az unokatestvére megölésével vádolt taktaharkányi fiatalt a Miskolci Törvényszék kedden.