Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Október 20. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Beköszöntött az ősz az utakon is

Beköszöntött az ősz az utakon is

A rendőrség az évszakváltozás miatt megváltozott időjárási viszonyokra, az őszi közlekedés veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az évszakváltozás miatt megváltozott időjárási viszonyokra, az őszi közlekedés veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Az évszakkal együtt járó változások jelentős hatást gyakorolnak a közúti közlekedésre is, hiszen kedvezőtlenebbé válnak az út-, az időjárási és a látási viszonyok. Az őszi hónapok velejárójaként egyre gyakrabban találkoznak az autósok ködös útszakaszokkal, kisebb-nagyobb ködfoltokkal. Jellemzően a reggeli órákban, a munkába indulásnál nehezíti meg a járművezetők helyzetét a köd, ráadásul éppen ekkor kapcsolódik le a közvilágítás is, amely tovább korlátozza a tájékozódást.

A párás, esős idő beköszöntével az úttestre lehullott falevelek jelentős közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek. A nedves falevelektől az úttest akár olyan csúszóssá is válhat, mintha jég borítaná be. A veszély másik oldala, hogy a levelek eltakarhatják a közúti jelzéseket, továbbá elfedhetik a burkolat esetleges hiányosságait, közöttük a mély kátyúkat is.

Ezek a változások jelentik az őszi közlekedés speciális veszélyeit, amelyekkel a biztonságunk, valamint testi épségünk és egészségünk megőrzése érdekében minden közlekedőnek tisztában kell lennie.

A rendőrség kéri, hogy a balesetek megelőzése érdekében fogadják meg a következő tanácsokat:

  • Fontos, hogy a járművezetők próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási-, és útviszonyokhoz, különös tekintettel az esetleges ködös, esős időjárásra.
  • Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek.
  • Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket is.
  • Ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni az iskolák, buszmegállók környékén esetleg figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.
  • A korai sötétedésre tekintettel a kerékpárosok, illetve gyalogosok lehetőleg viseljenek láthatósági mellényt, vagy az autósok által jól észlelhető, élénk színű ruházatot.
  • A járművezetők figyeljenek a vadveszélyre, és azt jelző táblákra! Ősszel gyakrabban következnek be úgynevezett vadelütések, ezért óvatosabban és körültekintőbben vezessenek olyan útszakaszokon, ahol vadon élő állatok megjelenésére lehet számítani.
  • A vadakkal szembeni fokozott óvatosság különösen hajnalban és alkonyatkor indokolt. Amennyiben haladásuk során az út környezetében vadállatot észlelnek, vagy korábban ott áthaladó állatot láttak, mindenképpen lassítsanak le, hiszen ezek az állatok általában ugyanazokat a helyeket használják átkelésük során, illetve számítani kell arra, hogy csoportosan mozognak.

…hogy mindenki hazaérjen!

Címkék: ősz, autó, közlekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Helyi

Közlekedés teljes sorompós vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban

2024. Május 18. 13:00, szombat | Helyi

Kis-gazda napközis tábor Lászlómajorban

7 éves kortól

2024. Május 18. 09:00, szombat | Helyi

Játék cserebere a csornai könyvtárban

A növény cserebere sikerén felbuzdulva most a kisebbekre is gondoltak.