Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Június 02. 15:23, kedd | Helyi
Forrás: Papp József

Belháború Magyarkeresztúron

Belháború Magyarkeresztúron

Feloszlatta önmagát a képviselő-testület, augusztusban választ új vezetőket a falu.

Május 13-i ülésén három képviselő javaslatára kimondta önmaga feloszlatását Magyarkeresztúr Önkormányzat Képviselő-testülete. Már kiírták az időközi választások időpontját is, a magyarkeresztúriaknak augusztus 16-án kell az urnához járulniuk, hogy polgármestert és 4 önkormányzati képviselőt válasszanak. Azért választanak polgármestert is, mivel a törvény értelmében a testület feloszlásával egyidejűleg a polgármester mandátuma is megszűnik. Több-kevesebb sikerrel megpróbáltunk a történtek mögé nézni, megkerestük telefonon az önkormányzati képviselőket.

- A Keresztúr nevű településeket tömörítő Keresztúr Szövetség elnökségi tagjaként tartózkodtam éppen Erdélyben Székelykeresztúron, ahol iskolás gyerekek is részt vettek a szövetség programján. Ekkor adta be az ötfős testületünk három képviselője írásban azt a kezdeményezését, hogy a következő testületi ülésen oszlassa fel magát a képviselő-testület. Ez május 13-án személyeskedésig fajuló vitában meg is történt. A kezdeményezők: Makidáné F Katalin, Fekete Alex, és Tar Zoltán megszavazták az önfeloszlatást, Eőry Gyula és jómagam nemmel szavaztunk.- mondta el Németh Erzsébet polgármester. Nagyon örültem tavaly ősszel, mikor több fiatal is bekerült a képviselő-testületbe, hogy lesznek, akik majd megtanulják és továbbviszik a falu ügyeit, de gyorsan csalódnom kellett. Azt tapasztaltam, hogy az első perctől akadályozták a munkát. Még a falunapot sem tudtuk például meghirdetni. Úgy éreztem, ezt testületi ülésen el is mondtam, hogy miközben a faluért kellene együtt dolgoznunk, még csak nem is ellenfélnek, hanem egyenesen ellenségnek tekintenek. Ennek sosem értettem az okát. Gyorsan közölték, hogy nem akarnak velem dolgozni. Szinte nyíltan hirdették, hogy meg akarnak buktatni. Ami még számomra nagyon furcsa, hogy a meghozott döntéseink egy kivétellel egyhangú szavazással születtek, egyedül Fekete Alex tartózkodott a költségvetés szavazásánál. Azt ők is elismerték, hogy az eltelt fél év alatt nem volt egyetlen javaslatuk, kezdeményezésük, indítványuk, még ötletük sem. Én tehát nem akadályoztam őket semmiben. Lépésük megkérdőjelezi a felelősségérzetüket. Ha elégedetlenek volta az önkormányzati munkával, lemondhattak volna, az októberi választási listáról pótolni tudtuk volna őket, de ők a feloszlatással belehajszolták a falut egy költséges időközi választásba.

- Elindul augusztusban újra az időközi polgármester választáson?

- Gyorsan eldöntöttem, hogy igen. Több éves fegyelmezett gazdálkodással eljutottunk oda, hogy több mint 12 millió forint tartaléka van a falunak. Ez biztos többeknek csábító lehetőség, de ezt a pénzt felelősen kell felhasználni! Féltem azokat az eredményeket, amiket elértünk. Tanévkezdési támogatást adunk az iskolás gyerekek szüleinek, támogatjuk a nyugdíjasainkat is. Ezek nem kötelező feladatok. Ha valaki mást akar csinálni, csak ilyenektől tud pénzt elvenni.

Nagy Ferenc áprilisig volt a testület tagja, akkor lemondott képviselői mandátumáról.

- Van összefüggés az Ön lemondása és a később történt önfeloszlatás között?

- Igen. Bár a testületet feloszlatók azt állítják, hogy a képviselő-testület együttműködésre képtelen volt, én csak azt láttam, hogy ők a polgármesterrel nem férnek össze. Már korábban tudható volt, hogy amint lehet, kezdeményezni fogják a testület feloszlatását. Én ebben nem akartam részt venni, ezért mondtam le.

Az akkor lemondott Nagy Ferenc helyére az őszi listáról Eőry Gyula került be, aki nemmel szavazott a feloszlatásra. Őt ma telefonon nem tudtuk elérni, ahogy a feloszlatást kezdeményező és támogató Tar Zoltánt sem.

A testület feloszlatására szavazó Fekete Alex és Makidáné F. Katalin pedig ma azt közölték, hogy egyelőre nem kívánnak nyilatkozni.

Magyarkeresztúron a napokban terjesztettek egy „Tájékoztatót” a feloszlatást kezdeményezők. Ebből csak annyit tudtunk meg, hogy szerintük: „Testületünk együttműködésre képtelen volt, kötelező feladatokban döntések születtek, kezdeményezések, előrelépések viszont nem történtek. A falu érdekeinek képviseletét így nem tudtuk vállalni.”

Természetesen a fejleményekre majd később is visszatérünk, és ha akarják, a most el nem ért, vagy megszólalni nem akaró képviselők is elmondhatják álláspontjukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2024. Április 17. 13:00, szerda | Helyi

A viharos szél miatt több tűzoltói beavatkozásra is szükség volt

Kidőlt fák, leszakadt faágak.

2024. Április 17. 09:00, szerda | Helyi

Hasznos közlekedési tanácsok a szeszélyes, esős áprilisi időben

Óvatosan az utakon!