Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. November 29. 18:07, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Bemutatták a csornai járás leendő vezetőit

Bemutatták a csornai járás leendő vezetőit

Január másodikán már munkába állnak a járási hivatalok, de még sokan nem tudják, mit, hol és hogyan fog dolgozni.

Csornán a Városháza nagytermében mutatták be a jegyzőknek és a polgármestereknek a leendő járási vezetőket. Dr Turi György polgármester köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőjében kiemelte, hogy a józan ész győzelmének tekinti a csornai járás létrejöttét Csorna központtal, mert a város régóta természetes központja a térségnek.

Széles Sándor megyei kormánymegbízott elmondta, hogy több változatból született meg az a döntés, hogy a megyében hét járást alakítottak ki. Az új járási hivatalok 2013 január 2-án kezdik meg a munkát. A törzshivatalban az okmányiroda és a gyámhivatal mellett egy hatósági osztály fog dolgozni. A dolgozók és az eszközök átvételéről minden önkormányzattal aláírták a megállapodást. Ingatlant csak Csornán vesznek használatba, megköszönte a csornai önkormányzat és a polgármester segítő együttműködését.. Elmondta, hogy az új hivatal indulásakor biztosan lesznek fennakadások, de ezeket igyekeznek a leggyorsabban kijavítani. Már több járásban bemutatta az új vezetőket, és örül neki, hogy bár sok kérdésre és vitára számított, a hasonló rendezvények gördülékenyen, különösebb viták nélkül zajlottak.

Keszthelyi Bernadett kabinetvezető a járási hivatalok jogszabályi hátterét ismertette. Elmondta, hogy a járási hivatalban korábbi önkormányzati dolgozók, összesen 34 fő fog dolgozni ezután mint kormányalkalmazott. Véleménye szerint a nagy változás 2013 végén jön el, amikor minden járási székhelyen – és a Rábaközben még Beledben és Szanyban- létrejön a kormányablak, ahol az állampolgárok majd egyszerűbben intézhetik az ügyeiket.

Széles Sándor bemutatta az új járási vezetőket.

Nagy Adél lett a Csornai Járási Tankerület vezetője. Bemutatkozásában elmondta, Csornán él férjével, tanítói diplomát Győrben, tanári diplomát Szombathelyen szerzett. Tanított Szanyban és Dörben, dolgozott a Csornai Többcélú Kistérségi Társulásban és Kóny Győrsövényház körjegyzőségnél. Jelenleg is tanul, negyedéves jogász hallgató a győri egyetemen. Mindenhol azonos feltételekkel folyó minőségi oktatást szeretne a járásban, amihez partnernek kérte az önkormányzati vezetőket.

Horváth Péter lesz a Csornai Járási Hivatal vezetője. Bemutatkozásában elmondta, hogy Kapuváron lakik, 12 éve dolgozik jegyzőként. A kormány meghosszabbított kezeként kívánja a járásban végezni az államigazgatási ügyeket. Tudja, hogy nehéz lesz az átállás, de együttműködésre törekszik az önkormányzatokkal.

Szalay Imre Bősárkány polgármestere hozzászólásában kevesellte, hogy a járási hivatalok dolgozói heti 2-4 órában tartanak ügyfélfogadást a településeken. Az eddigi hivatalok egész héten rendelkezésre álltak.

Széles Sándor válaszában elmondta, hogy a 2-4 óra a minimum, ha egy településen több az ügy, oda többször kimennek, de ez a tapasztalatok alapján fog kialakulni. Megnyugtatott mindenkit, hogy néhány kritikával ellentétben nem akarják a tanácsrendszert visszahozni, bár ott is voltak járások. Ha egy tanácselnök jól dolgozott, akkor őt „nem akarták agyonütni”, hanem még polgármesternek is mindig megválasztották, mint például Kónyban.

Lengyel Lajos (Szil) kérte, hogy az önkormányzatok is szólhassanak majd bele, hogy településük lakóinak kik intézik majd az ügyeit a kormányablakokban.

Aller Imre (Kóny) elmondta, hogy a választók valóban újraválasztották a korábban jól dolgozókat, még ha volt tanácselnök is, mint például ő. De mint közismert, politikai ellenfelei a kampányban alaptalan vádakkal le akarták járatni úgy, hogy a családját is belekeverték. De nem személyes sérelme miatt szólt. Szerinte nem azért nincs vita, mert mindenki elfogadja ezeket a döntéseket, hanem azért, mert beletörődtek, hisz változtatni úgysem tudnak rajtuk. Felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatoktól átadott emberekkel még senki nem beszélt, november 29-én még nem tudják, hogy január másodikán hol, hogyan és mit fognak dolgozni. A dolgozó nem leltári tárgy, karácsonyra legalább azt kapja meg, hogy tudja, mire számíthat. Megkérdezte, hogy a nem járási székhelyen működő kormányablakok helyszínéről szakmai, lakosságszám, vagy politikai alapon született döntés?

Széles Sándor azt válaszolta, hogy elfogadhatatlannak tartja azokat az eszközöket, amiket Aller Imre ellen 2010-ben alkalmaztak, és azt személyesen elutasítja, hogy ebbe kiskorú gyerekeit és feleségét is belerángatták. Ígéretet tett, hogy minden leendő járási dolgozóval még karácsony előtt beszélni fognak a jövőről. A leendő kormányablakok helyszínéről azt mondta, hogy oda tervezik, ahol ezt kérték, és a székhelytelepüléstől való távolsága indokolja.

Címkék: csorna, hivatal, járás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.