Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 22. 10:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Csorna Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola

Beszámoló a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola munkájáról

Beszámoló a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola munkájáról

Az iskola hétfőn számolt be a csornai képviselő-testület előtt a munkájáról.

Jelenleg iskolánk szakközépiskola és szakiskola, melynek elsődleges feladata az általános műveltséget megalapozó, az érettségi és szakmai vizsgákra, valamint a felsőfokú tanulmányok megkezdésére felkészítő nevelés és oktatás biztosítása, a munkába álláshoz, az önálló életkezdéshez és az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges kompetenciák kialakítása.
Hagyományaink megőrzése mellett a nevelési és oktatási színvonal folyamatos emelésével, a jövőben is folytatni kívánjuk a mezőgazdasági szakemberek képzését a fenntartó és a partnereink igényeinek megfelelően.
A 90-es évek elejétől fokozatosan építettük ki az iskola tangazdaságát. Napjainkra 1,5 hektáros területen alakult ki a tangazdasági központ tanműhellyel, tanistállóval, gabona- és géptárolóval. 70 hektár saját kezelésű és 70 hektáros bérelt területen foglalkozunk növénytermesztéssel, melyhez megfelelő gépparkkal rendelkezünk.
A képzési lehetőségek bővítése érdekében informatikai és kereskedelem-marketing szakmacsoportban is indítottunk képzéseket nyelvi előkészítő évfolyamra építve.


Összességében elmondható, hogy a tanulói létszám az elmúlt években emelkedő tendenciát mutat. Az idei tanévben a nyelvi előkészítő évfolyam nem indult, ennek ellenére a tanuló létszám 400 fő felett maradt. A tanulók zöme Csorna és Kapuvár valamint Szigetköz térségéből jár iskolánkba, de járnak tanulók Komárom-Esztergom, Veszprém és Vas megyéből is.

Tárgyi feltételek:
Az iskola kétemeletes tanügyi épülettel rendelkezik. Kollégiumunk az iskolával egy udvarban, különálló épületben van. Az iskola parkjában kézilabda pálya került kialakításra. Tanműhelyeink egy része szintén itt helyezkedik el. A fő épületben 10 db tanterem (ebből kettő informatika terem), 3 db csoportterem található, a kollégium épületében pedig 6 db tanterem, és az ebédlő épületében egy tanterem található. A szakmai képzéshez 7 tanműhely (szaktanterem) áll rendelkezésre, ezen kívül a tangazdaságban 3 tanműhely és egy csoportterem szolgálja az oktatás céljait. Minden teremben rendelkezésre áll projektor, internet hozzáférés, emellett 6 db interaktív tábla is szolgálja a korszerű oktatást. A tantermek felszerelése a törvényben előírt minimális eszköz és felszerelésjegyzéknek alapvetően megfelel, de rendszeresen törekszünk az elavult eszközök cseréjére, felújítására. A tanműhelyek felszerelését pályázati forrásból és a szakképzési hozzájárulásból folyamatosan biztosítani tudtuk, korszerű diagnosztikai eszközökkel és műhelyberendezésekkel fejlesztettük a meglévő eszközkészletünket. A tisztasági meszeléseken kívül az utóbbi 10 évben csupán 2011-ben került sor jelentős felújításra, amely pályázati segítséggel valósult meg. Sajnos továbbra is jelentős probléma az épületek folyamatosan romló állapota, mely nemcsak esztétikai hátrány, hanem gazdaságilag is komoly költségtöbbletet jelent a rossz hőszigetelés miatt.

Személyi feltételek:
2011 januárjától a teljes munkaidőben foglalkoztatott tanárok száma 25 fő. Részmunkaidőben 4 fő került foglalkoztatásra. A kollégák többsége rendelkezik a munkakörre előírt végzettséggel, szakképzettséggel. Fontos feladatnak tekintjük a tanári végzettség megszerzését a szakképzésben oktatók esetében is, ezért ez év szeptemberében egy fő pedagógus kezdi meg mérnöktanári tanulmányait. Az angol nyelv és a természettudományos szakok esetében biztosítanunk kell a jobb szakos ellátást. A továbbképzési programunkban tervezzük a kollégák beiskolázását biológia illetve kémia szakokra. Ösztönözzük a kollégákat arra, hogy akik egy szakkal rendelkeznek, másik szakot is végezzenek el, a jobb foglalkoztatás érdekében, illetve a nyugdíjba vonuló kollégák feladatainak átvételében.
A tantestület oktató-nevelő munkáját 12 fő (+ 2 fő napi 4 órában) technikai dolgozó segíti.

Anyagi feltételek:
A korszerű szakoktatás fontos feladata az újdonságok iránti nyitottság a fejlődés folyamatossága, hogy a tanulók a korszerű eszközökkel, technológiával ismerkedjenek meg és majdan azokat alkalmazni is képesek legyenek. Ennek érdekében folyamatosan törekszünk az iskola eszköz ellátottságának és működésének javítására. Az ehhez szükséges anyagi forrásokat normatív támogatások és az önkormányzati hozzájárulás mellett szakképzési hozzájárulás valamint pályázati támogatás biztosítja.

Tanulói eredmények:
A tanulóink többsége még ma is mezőgazdasági termeléssel, értékesítéssel, vagy szolgáltatással foglalkozó családokból érkezik. A szülők általában szakiskolai vagy szakközépiskolai végzettséggel rendelkeznek, de akadnak olyanok is, akik csupán nyolc általánost végeztek.
Tanulóink számára a legfőbb cél egy középfokú végzettség megszerzése, továbbtanulni, felsőfokú végzettséget szerezni nagyon kevesen akarnak. A beiskolázási adatokból kitűnik, hogy az utóbbi években a szakközépiskolába jelentkezők többsége közepes eredménnyel végezte az általános iskolát, szakiskolába még ennél is gyengébb eredménnyel érkeznek a tanulók. Gyakori az alapkészségek hiánya, ami nehezíti az eredményes továbbhaladást. A tanulói teljesítményekben tükröződik a motiváció hiánya is. Komoly pedagógiai feladat a hiányzó képességek és kompetenciák kialakítása a tanulók felzárkóztatása, annak érdekében, hogy szakképesítést szerezzenek, vagy tovább tanuljanak.
A továbbtanulók többsége a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán, illetve Műszaki Karán, a Széchenyi István Egyetemen, valamint a Szent István Egyetemen folytatják tanulmányaikat.

2011-ben elért eredmények részletesen:
A 14.A osztályból hat tanuló vett részt az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen. A döntőben az 1. 2. 3. 4. 6. és 8. helyezést iskolánk tanulói szerezték meg. Versenyeredményük alapján minden vizsgamodulból mentességet kaptak, illetve kérhettek az írásbeli illetve szóbeli vizsgák alól.
A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen két szakmában indultak tanulóink. Közülük egy 13. osztályos dísznövénykertész tanuló 2. és két gépész tanuló 2. illetve 3. helyezést ért el az országos döntőben.
A 13. A technikus osztály három tanulójából álló csapat a Dr. Szabó Gusztáv mezőgazdasági gépész országos szakmai vetélkedőn 4. helyezést ért el.
Iskolánkból két csapat vett részt a „Szivárványhíd” elnevezésű országos levelezős magyar irodalom versenyen, ahol a 12.C osztályos tanulók 4. helyezést értek el.
A szakiskolai közismeretes tanulmányi versenyen az idén is több tanuló indult informatikából, és matematikából is. Közülük a regionális döntőbe informatika tantárgyból jutott be iskolánk egy tanulója.
A 2010/2011-es tanévben ismét több tanuló vett részt a Kitaibel Pál Országos Biológia és Környezetvédelmi Versenyen. Két tanulónk került a megyei döntőbe ahol a második illetve negyedik helyezést érték el. A „Zöld út a jövőbe” Országos Mezőgazdasági Versenyen a 10.A osztály egy tanulója az országos döntőben 3. helyen végzett.
A Kisfaludy Napok versenyein népdal kategóriában arany minősítést kaptak iskolánk tanulói. A csapat tagjai a „Tiszán innen- Dunán túl” Népdaléneklési Verseny területi fordulóján is arany fokozatot szereztek.
Tanulóink sokféle sportversenyen szerepelnek eredményesen. Többek között diákolimpia (mezei futás, fekve nyomás, teke, lábtenisz), Hanság kupa, Porpáczy kupa, városi bajnokságok. Legkiemelkedőbb eredményt a fekve nyomó versenyen 1. 4. és 6. helyezést értek el diákjaink.

Az intézmény pénzügyi helyzete:
Az iskola pénzügyi helyzete nagyban függ a mezőgazdaságban bekövetkező gazdasági és pénzügyi helyzettől, ugyanis nehéz megjósolni előre a betakarított termény minőségét, mennyiségét, és árfolyamát. Ennek eredményeként nehéz előre megtervezni a bekövetkező bevételek és kiadások alakulását. A 2010-es évben szerencsére a bevételek szépen alakultak, az viszont több költséget is eredményezett. Az iskola saját bevételei, és az egyebek az összes bevétel 25 %-át teszik ki. Ez a magas arány főként a mezőgazdasági bevételek miatt van.

Perlaki Sándor igazgató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?