Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 21. 13:36, szerda | Helyi
Forrás: Rendőrkapitányság

Beszámoló Csorna közbiztonságáról

Beszámoló Csorna közbiztonságáról

Dr Erdős István rendőr alezredes csornai kapitányságvezető tartott beszámolót a testületi ülésen.

Beszámoló Csorna város 2011. évi közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről, feladatokról

A rendőrkapitányság illetékességi területén élők kb. 1/3-a lakik Csornán. Az 1000 lakosra számított bűncselekmények száma 25.Csorna bűnügyi veszélyeztetettségét befolyásoló infrastrukturális változás 2011. évben nem történt.Tevékenységünket és egyben a rendőri lefedettséget is meghatározta a 2012. évben is folytatódott fokozott ellenőrzés-sorozat, melynek egyik célja volt az egységes és látható közterületi rendőri jelenlét.Kiemelten kezeltük a tulajdon elleni szabálysértések lefolytatásával kapcsolatban meghatározott rendőri feladatok minél eredményesebb végrehajtását és ezzel a lakossági bizalom további erősítését.
A Csornai Rendőrkapitányság vezetésében 2011. évben változás nem történt.

Csorna városban az ismertté vált bűncselekmények száma 2011-ben 252 volt, azaz a 2010 évi szinten maradt.


A lakosság szubjektív biztonság-érzetét leginkább befolyásoló kiemelt bűncselekmények közül emberölés, életveszélyt okozó súlyos testi sértés, rablás, zsarolás Csorna városában nem történt. Csökkent a betöréses lopások száma 32-ről 25–re, a lakásbetöréseké 13-ról 9-re.

A kábítószer bűnözés eredményesebb felderítése érdekében – a nagyarányú látenciára tekintettel - jelentősen aktivizáltuk az összrendőri tevékenységünket: 2011-ben 10 Csornán elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt folytattunk nyomozást fogyasztói és terjesztői magatartás miatt, ami az előző évi 2-höz képest jelentős emelkedés. Ez elsősorban nem az esetek számának, hanem a felderítés eredményességének a növekedését jelzi.

NYOMOZÁSI EREDMÉNYESSÉG ALAKULÁSA
A Csornai Rendőrkapitányság nyomozási eredményessége 2011. évben 58,99%, ami a 2010. évi 74,19 %-hoz képest csökkenést jelent, mely az ország 151 kapitányságának rangsorában a 14. hely elérését eredményezte.Csorna városban elkövetett bűncselekmények nyomozási eredményessége 60,15% volt 2011-ben, ami a 2010. évi 64,55 % hoz képest minimális csökkenést mutat.

Közterületi szolgálat mutatói
A bűnügyileg veszélyeztetettnek számító objektumok környezetében, valamint az utas és gyalogos forgalom szempontjából kiemelt területeken fokoztuk a gyalogos járőrszolgálatok arányát.A város területén 2011. évben 37 személlyel szemben kezdeményeztünk szabálysértési eljárást közterületi szeszesital fogyasztás, csendháborítás, köztisztasági szabálysértés, koldulás miatt.



A közrendvédelmi állomány 2011. évben összesen 298 esetben korlátozta illetékességi terültünkön az állampolgárokat személyi szabadságukban, amelyek közül 143 esetben bűncselekményt elkövető vagy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy elfogására illetve előállítására került sor. Ezen intézkedések 44 %-a Csorna város területén történt.
Tapasztalataink szerint a csornai polgárok nagy része jogkövető magatartást tanúsít, intézkedéseinkkel egyetértenek, elfogadják a jogszabályokban meghatározott alapvető magatartási formákat.

Feltehetően rendőri intézkedéseink kultúráltságára és szakszerűségére vezethető vissza, hogy 2011. évben rendőri intézkedés elleni panaszt nem tettek.
Hagyományosan kiemelkedően jó a kapcsolatunk a Rábaköz Polgárőr Egyesület polgárőreivel, akik ünnepi időszakokban is szabadidejükből áldozva szolgálatukkal segítették munkánkat.

KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI TEVÉKENYSÉG, BALESETI HELYZET


A városon áthaladó főutak hatalmas terhelést és veszélyforrást jelentenek, de örülünk annak, hogy évek óta Csorna város területén halálos közlekedési baleset nem történt. Az illetékességi területünkön viszont már 2012-ben kettő.

SZABÁLYSÉRTÉSI HATÓSÁGI-ÉS ENGEDÉLYÜGYI TEVÉKENYSÉG
2011. évben 763 szabálysértési eljárást folytattunk le 194 csornai lakossal szemben, aránya (25%) nem változott.A szabálysértések elsősorban kisebb súlyú szabálysértések:
- Csornán leggyakoribb a kivilágítatlan kerékpárral való közlekedés
- A kiemelt szabálysértések nagy része az engedély nélküli vezetés szabálysértés.
• A kapitányság illetékességi területén 2011. év végén 443 magánszemély 1242 db fegyvert tartott.Csornán 108 személy rendelkezik 320 db fegyverrel,Csornán egy lövészklub működik 33 db lőfegyverrel.

BŰN- BALESETMEGELŐZŐ MUNKA
A bűnmegelőzési munka terén fő iránynak jelöltük meg a gyermek-és fiatalkorúak felvilágosítását napjaink reális veszélyforrásainak felismerése, elkerülése tekintetében.
Az alábbi bűnmegelőzési előadásokat tartottuk:
- Széchenyi István Általános Iskola (kábítószer témakör, fiatalkorú bűnözés) 8 előadás
- Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola : (kábítószer,fiatalkorú bűnözés) 1 előadás
- Kossuth Lajos Szakiskola (fiatalkorú bűnözés) 2 előadás
- II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ (fiatalkorú bűnözés, internet veszélyei) 2 előadás
A baleset-megelőzési propaganda:
- kerékpáros- és segédmotor-kerékpáros verseny
- baleset-megelőzési oktatások
Tovább folytattuk az „Egy iskola egy rendőr” projekt végrehajtását.

Címkék: csorna, rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.