Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Augusztus 23. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Csornai Rendőrkapitányság

Biztonságban az utakon!

Biztonságban az utakon!

Passzív biztonsági berendezések

A közlekedés veszélyes üzem. A gépek által elérhető sebesség miatt egy baleset során olyan nagy mértékű erőhatások érik a szervezetet, amit nem képes elviselni, illetve csak súlyos sérülések árán tud tolerálni – egyszerűen nem erre vagyunk „tervezve”. Ezért a tudomány fejlődésével a járműgyártók a töréstesztek adatait felhasználva passzív biztonsági rendszereket kezdtek alkalmazni járműveinkbe.

Mitől passzív?
A passzív biztonsági berendezések lényege, hogy ha nem történik baleset, akkor nem lépnek működésbe. Egy ütközés során azonban azonnal reagálnak, hiszen csőre töltve állnak készenlétben, hogy életeket mentsenek. Ezeknek a rendszereknek az a feladata, hogy a bekövetkezett baleset következményeit minél jobban enyhítsék. A passzív biztonsági berendezések fejlesztésében elévülhetetlen érdemei vannak egy magyar mérnöknek, Barényi Bélának.

Gyűrődési zóna – biztonsági utascella
A két fogalom szorosan összekapcsolódik, céljuk azonos, szerepük eltérő. Mindkét részrendszer azt szolgálja, hogy ütközéses balesetnél az utasok minél enyhébb sérülésekkel megússzák a balesetet. A két rendszer együttműködik ennek érdekében. A jármű első részét úgy alakítják ki, hogy az előre meghatározott módon gyűrődjön, deformálódjon.
Van azonban egy határ, ami után már inkább az tesz jót az utasoknak, hogy ha a körülöttük lévő karosszéria váz nem, vagy csak csekély mértékben nyomódik össze. Ez az úgy nevezett biztonsági cella. Az utasok nem járnak jól, ha a kasztni rájuk gyűrődik, ezért a járműnek ezen része merev anyagokból készül, hogy megvédje a bent ülő embert.

A biztonsági öv
A biztonsági öv minden autó kötelező tartozéka, sőt Magyarországon néhány kivételtől eltekintve használata is kötelező. Működésének lényege, hogy az utasok a járművel együtt lassuljanak, ha az ütközik valamivel. Aki be van kötve azt megfogja az öv. Anyagát úgy alakították ki, hogy egy alkalommal meg tud nyúlni, s ha csak kis mértékben is, de ez is növeli a lassulás idejét, tehát csökkenti az egyszerre a testre ható erőket. Azt az övet, ami már egyszer megnyúlt, nem lehet újra használni.
Sok-sok éve már, hogy a biztonsági övekhez tartozik egy úgy nevezett övfeszítő rendszer. Lényege, hogy az ütközés pillanatában a pirotechnikai elven működő berendezés megfeszíti az utasok testén a biztonsági övet, így a lazán bekötött öv miatt sem hat senkire túl nagy lassulás.

Persze csak akkor, ha használjuk!
Az öv-ellenzők sokszor azt hangoztatják, hogy egy csomó olyan baleset van, amikor éppen az öv miatt halnak meg emberek. Valóban a nagy számok törvénye alapján (sok közúti baleset) előfordulhatnak olyan esetek, amikor biztonsági öv nélkül lenne túlélhető az ütközés, de ezeknek az eseteknek a száma az összes balesethez viszonyítva, annyira elenyésző, mint a lottó ötös esélye.

Légzsákok
Ez hogy hogy a passzív berendezések között van? Hiszen nagyon is aktív, amikor az ember előtt a másodperc törtrésze alatt felfújódik a nagy lufi! Hát igen, ez a része már aktív, de csak balesetkor! Ha nem lenne mindenhol „AIRBAG” felirat, amúgy nem vennénk észre őket.
A kulcsszó ismét a lassulás csökkentése, mert a nagy puha léggömbbe sokkal kellemesebb belefejelni, mint a kormányba, vagy a szélvédőbe. Működését lassulásérzékelők és az ütközési zóna elemein elhelyezett deformációs szenzorok segítik. Ezek alapján a kocsink tuja, ha baj van, és azonnal berobbantja a légzsákokat.
Kezdetben csak egy légzsák volt a kocsiban, jellemzően a kormányba építve. Aztán jött a „dupla-légzsák” így már az első utas is védve volt. Később megjelentek az oldallégzsákok, ezek nem frontális, hanem oldalirányú ütközéskor nyújtanak többletvédelmet. Ez sem volt elég, szintén oldalról védenek a függönylégzsákok. Majd utóbbiak bekerültek a hátsó utasrészbe is. A sornak nincsen vége, mert az elmúlt években a térdlégzsákok száma kezdett növekedni. Legújabban pedig a gyalogosgázolások következményeit külső légzsákok alkalmazásával próbálják segíteni.

Ezek a legfontosabb passzív biztonsági elemek. Sajnos ezek a rendszerek sem csodatevők, a fizika törvényeit ezek sem tudják áthágni, a legfőbb baleset elkerülő, megelőző mechanizmus bennünk emberekben van!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása