Városlista
2023. február 2, csütörtök - Karolina

Hírek

2021. Február 06. 08:07, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Brit gyógyszerfelügyelet: rendkívül biztonságosak a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagai

Brit gyógyszerfelügyelet: rendkívül biztonságosak a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagai

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) pénteken közzétett hatástanulmánya szerint rendkívül biztonságos a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampányban használt két vakcina,

a Pfizer és a BioNTech, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga.

Az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója, Andrew Pollard professzor ugyancsak pénteken közzétett tájékoztatásában közölte, hogy az AstraZenecával együttműködésben kifejlesztett vakcina hatékony a koronavírus nemrégiben Angliában azonosított variánsával szemben is.

A MHRA 16 oldalas oltásbiztonsági tanulmánya szerint, amely a január 24-éig beadott 6,9 millió első oltási dózis tapasztalatait veszi figyelembe, 22 820 visszajelzés érkezett enyhe mellékhatásokról.

A felügyeleti hatóság közölte: e jelentések kivizsgálása azt az eredményt hozta, hogy mindkét vakcina esetében hozzávetőleg 3 ezrelék - vagyis ezerből három - a beadott oltások számához mért, a vizsgálatok által kétséget kizáróan igazolt mellékhatások aránya.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a mellékhatásokkal járó esetek elsöprő többségében is mindössze a szúrás helyén érzett izomfájdalom, néha influenzaszerű tünetek, fejfájás, borzongás, fáradtságérzet, hőemelkedés, szédülés jelentkezett.

A gyógyszerfelügyeleti hatóság a vizsgálati jelentésben kiemeli azt is, hogy ezek a mellékhatások az emberi szervezetben kialakuló normál immunreakció velejárói, csaknem minden egyéb oltásfajta beadása esetén jelentkeznek, és rendszerint egy-két nap alatt elmúlnak.

A tanulmány hangsúlyozza: a Pfizer/BioNTech-vakcina esetében korábban jelzett súlyos allergiás tünetek részletes kivizsgálása azt mutatja, hogy az ilyen reakciók rendkívül ritkák, százezer beadott dózisonként egy-két ilyen esetről érkezett bejelentés.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség és a vele járó súlyos szövődmények kialakulásának megakadályozásával a koronavírus elleni oltások beadásának előnyei messze túlmutatnak bármelyik ismertté vált mellékhatáson - fogalmaz az MHRA pénteken ismertetett oltási hatástanulmánya.Az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója, Andrew Pollard által ugyancsak pénteken közzétett hatásvizsgálati jelentés azt emeli ki, hogy az AstraZeneca gyógyszergyárral közösen kidolgozott, ChAdOx1 nCoV-19 nevű vakcina hasonló hatékonysággal alkalmazható a néhány hete Angliában feltűnt, B.1.1.7 jelzésű új koronavírus-variánssal szemben, mint a járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírustörzs egyéb, korábban azonosított változatai ellen.

Az először Délkelet-Angliában kimutatott új variáns a vizsgálatok szerint 30-50 százalékkal - egyes korábbi, azóta jórészt korrigált becslések szerint 30-70 százalékkal - fertőzőképesebb, mint az először kimutatott vírusvariánsok.

Pollard professzor és Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatási alelnöke a héten tartott közös online sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy várhatóan még az idén, valószínűleg őszre elkészül a koronavírus elleni oltóanyag új generációja, amely az újonnan felbukkanó vírusvariánsok ellen még nagyobb hatékonysággal használható.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testülete (SAGE) pénteken közölte, hogy most már egyértelműen a nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének lassulását mutatja az R reprodukciós jelzőszám, amely országos átlagban jelenleg 0,7 és 1 között van.

Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

Az új, 0,7-1-es becslés a SAGE számítási módszertana alapján azt valószínűsíti, hogy a naponta bekövetkező új fertőzések száma országszerte 0,2 és 0,5 százalék közötti mértékben csökken.

Londonban, a nagy-britanniai járvány korábbi gócpontjában jelenleg 0,6-0,8 az R mérőszám.

Ez a legalacsonyabb regionális nagy-britanniai reprodukciós becslési sáv, és azt mutatja, hogy a brit fővárosban minden nap 4-8 százalékkal csökken az előző 24 órához mérve az új koronavírus-fertőzések száma.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 02. 14:00, csütörtök | Külföld

A béke, amiről Orbán Viktor beszél, az a tömegsír békéje

A jó hír az, hogy elméletileg létezik megoldás.

2023. Február 02. 12:48, csütörtök | Külföld

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi gyár új tulajdonosai

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

2023. Február 02. 12:45, csütörtök | Külföld

Uniós biztos: az EU további 400 millió euró támogatást nyújt Ukrajnának

2023. Február 01. 14:12, szerda | Külföld

Nem spórolnak eléggé a földgázzal a háztartások Németország legnagyobb energiaszolgáltatója szerint

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy szerdai interjúban.