Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 20. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Pénzcentrum

Brutális teher a családoknak az iskolakezdés 2023-ban

Brutális teher a családoknak az iskolakezdés 2023-ban

Miből lesz tanszerük a magyar gyerekeknek?

A szülők közel kétharmada szerint 50 ezer forintnál is nagyobb összeget kell költeni gyermekenként az iskolakezdésre – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. legújabb, saját ügyfelei körében végzett kutatásából.- írta meg a Pénzcentrum. Sok családban hónapokon keresztül spórolnak a tanszerek beszerzésére, és van, aki hitelt is felvesz a kiadások fedezésére, ezért a pénzügyi tudatosságnak kiemelt szerepe van az iskoláskorú gyermekeket nevelő családok életében.

Iskolatáska, füzetek, írószerek, tornafelszerelés – a legtöbb családban már a nyári szünet közepén felkerülnek a bevásárlólistára az iskolakezdéshez szükséges eszközök. A szülők jelentős része több hónapig tudatosan spórol, hogy minden felszerelést be tudjon szerezni szeptemberig – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. több mint 300, saját ügyfele körében végzett felméréséből, mely az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokat vizsgálta.

A kutatásban megkérdezett szülők 65 százaléka költ 50 ezer forintnál is többet az iskolakezdésre gyermekenként. A válaszadók 14 százaléka 40 ezer és 50 ezer forint közé becsülte kiadásait, és nem egész 5 százalékuk gondolja úgy, hogy 20 ezer és 30 ezer forint közötti összeg elegendő lesz az iskolakezdésre.

- Az iskolakezdés finanszírozása a legtöbb családban tudatos pénzügyi tervezést igényel. Tanácsadóinknak köszönhetően több százezer magyar háztartásban vagyunk jelen, így pontosan látjuk, milyen nagy kihívást jelent a kisgyermekes családoknak ez az időszak és milyen nagy szerepe van ilyenkor a pénzügyi tudatosságnak– mondta el Pálfalvi Márta, a Provident Zrt. kommunikációs és vállalati kapcsolatok igazgatója.

A családoknál a legnagyobb költségek jellemzően a szeptember elsejét megelőző két hétben jelentkeznek. Az összeg nagyságából adódóan a legtöbben már hónapokkal korábban elkezdenek spórolni: a szülők közel 10 százaléka fedezi iskolakezdési kiadásait megtakarításokból. Jellemzően havonta körülbelül 10 ezer forintot próbálnak meg erre a célra félretenni.

Vannak azonban, akik barátoktól, családtól kapott kölcsönt is igénybe vesznek, a válaszadók kevesebb mint 3 százaléka pedig hitelt is felvesz az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadások fedezésére.

Több gyermekes családok esetében az 50 ezer forint felett költők aránya 75%, míg a három vagy több gyereket nevelők esetében már 82% nyilatkozott így.

A hitelfelvételnél sem elsősorban a gyermekek száma dönt: azok közül, akik a kutatásban úgy nyilatkoztak, hogy igénybe vesznek hitelt, több mint 70 százalékuk egygyermekes család. Jellemzően a vidéken élők választják a hitelt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.