Városlista
2019. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2018. Október 09. 10:14, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési kampány az idősek védelméért

Bűnmegelőzési kampány az idősek védelméért

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az idősek világnapja alkalmából indított kampányt.

Az Európai Nemzetek Szövetségének közgyűlése 1991-ben október elsejét az idősek világnapjává nyilvánította, a kezdeményezéshez hazánk is csatlakozott. Ezen a napon a figyelem a hatvan éven felüli korosztály felé fordul és középpontba állítja a méltósággal megélt öregkort.

Megyénk rendőrsége ezen időszakban is kiemelt figyelmet fordít az idősek védelmére. A bűnmegelőzési szakterület - a propaganda tevékenység fokozása mellett - a megelőzés minden lehetséges eszközével igyekszik fellépni az időseket érintő bűncselekmények megelőzése, visszaszorítása érdekében. A rendőrök számos nyugdíjas klub, valamint idősek ellátásával, gondozásával foglalkozó intézmény felkérésére tartanak előadásokat a vagyon- és személyvédelem, illetve az áldozattá válás megelőzésének témakörében. Személyes tanácsadással, szituációk és prevenciós kisfilmek bemutatásával, bűnmegelőzési kiadványok átadásával hívják fel az idősek figyelmét a célcsoportot leginkább érintő bűncselekmények elkerülésének lehetőségeire.

A szépkorúak áldozattá, sértetté válásának megelőzéséhez azonban nem elegendőek a rendőrség megelőző intézkedései, elengedhetetlen az idősekre való fokozott odafigyelés, törődés és társadalmi összefogás!

Kérjük fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

Ne nyisson ajtót, kaput idegeneknek, ismeretlen személyeknek! Bejárati ajtajára szereltessen biztonsági zárakat, láncot, amit minden esetben használjon is!
Családi házának, lakásának ajtajait, ablakait gondosan zárja, rövid időre se hagyja nyitva, még akkor sem, ha otthon tartózkodik!
Soha ne adjon át pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokonának „megbízásából” kéri azt Öntől!
Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, tegye inkább bankba vagy a takarékba!
Szomszédaival kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház/lakás és a környék biztonságára!
A házaló árusokat ne engedje be lakásába, és lehetőleg ne vásároljon tőlük semmit!
Amennyiben nem a megszokott - látásból már ismert - mérőóra-leolvasó, díjbeszedő, postás, rendőr, önkormányzati, szociális, egészségügyi intézményi dolgozó keresi fel, akkor minden esetben kérje el az igazolványát és az azon lévő azonosító alapján telefonon ellenőrizze a látogató hitelességét!
Soha ne vallja be senkinek, hogy egyedül él, és ne áruljon el magáról semmit idegeneknek (telefonon sem)!
Figyeljen arra, hogy kézitáskája mindig zárva legyen, és főleg tömegben szorítsa a karja alá! Soha ne tegyen pénztárcát, vagy kézitáskát, autóstáskát a bevásárló kocsiba!
Idegenek kérésére ne váltson pénzt! Ha nagyobb összeget vesz fel, lehetőleg ne menjen egyedül! Sötétedés után kerülje az elhagyatott, kivilágítatlan helyeket!

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 25. 16:00, kedd | Helyi

A rendőrség is részt vett a Kapu-Vára Fesztiválon

Vagyonvédelmi, internethasználati és drogpreveciós tanácsadást tartottak.

2019. Június 25. 10:00, kedd | Helyi

Huszonhárom rábaközi település önkéntes tűzoltó egyesületei nyertek támogatást idei pályázatukkal

Megszülettek az idei támogatási pályázat eredményei.

2019. Június 24. 16:00, hétfő | Helyi

Felújítják Csornán a Városháza előtti teret

A Vilmos Park Kft szeptember végére tervezi a munkák befejezését.

2019. Június 24. 11:00, hétfő | Helyi

Véradás a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.