Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 24. 13:55, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Bűnvádi eljárás indult Romániában egy volt kommunista börtönparancsnok-helyettes ellen

Bűnvádi eljárás indult Romániában egy volt kommunista börtönparancsnok-helyettes ellen

Bűnvádi eljárás indult Romániában egy volt román kommunista börtönparancsnok-helyettes ellen, akit népirtással gyanúsít a román legfőbb ügyészség - derült ki csütörtökön a vádhatóság közleményéből.

Ion Ficiort szeptemberben jelentették fel amiatt, hogy 1958 és 1963 között mintegy száz politikai fogoly halt meg a hírhedt peripravai munkatáborban, amelynek az említett időszakban a parancsnokhelyettese volt.
Ficior a második olyan volt kommunista börtönparancsnok, aki ellen népirtás gyanújával bűnvádi eljárás indult Romániában. Korábban Alexandru Visinescu, a Ramnicu Sarat-i börtön vezetője ellen indult nyomozás szintén népirtás gyanúja miatt.
Az ügyészség közleménye szerint mintegy 103 politikai fogoly halt meg a peripravai munkatáborban az embertelen bánásmód, valamint az ott uralkodó kegyetlen körülmények következtében. A vádhatóság szerint az eddigi bizonyítékok alátámasztják, hogy a munkatábor működtetése lényegében politikai foglyok "megsemmisítésére" irányult, hiszen éheztették, hidegben tartották, szomjaztatták őket, és egészségi állapotukra való tekintet nélkül valamennyiüket különösen nehéz fizikai munka elvégzésére kényszerítették. A foglyoktól az orvosi ellátást is megtagadták.
Az ügyészség által megvizsgált elhalálozási bizonyítványok szerint a legtöbb fogoly (53) 1960-ban halt meg, és az elhunytak többsége (szintén több mint félszáz személy) 50 és 59 év közötti volt.
Az ügyészek csütörtökön a volt börtönparancsnok tudomására hozták az ellene megfogalmazott vádat. Ficior ügyvédje elmondta, hogy védence kész tisztázni magát az igazságszolgáltatás előtt, és időt kért, hogy felkészüljön a védekezésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).