Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 07. 07:18, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Cafeteria: több marad a munkavállalóknál és a munkáltatóknál

Cafeteria: több marad a munkavállalóknál és a munkáltatóknál

Hatékonyabb és olcsóbb cafeteria rendszer segíti a vendéglátás és az idegenforgalom fellendülését, a munkavállalók akár 450 ezer forintnyi járulékkedvezménnyel támogatott összeget fordíthatnak pihenésre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken mutatta be az új cafeteria rendszer keretösszegeit.

Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár rámutatott: a közel egy éve elkezdődött átalakítás eredményeként egy sokkal egyszerűbb, átláthatóbb, olcsóbb és hatékonyabb rendszer jött létre. A Kormány elkötelezett a vendéglátás és az idegenforgalom támogatása mellett, ennek megfelelően a rendszer átalakításának legfőbb célja ezen ágazatok élénkítése, fejlesztése, az újítástól a minisztérium a GDP fél százalékos növekedését várja.

Mint ismert a cafetera rendszer január 1-jétől két elemből, az Erzsébet-utalványból és a Széchenyi Pihenő Kártyából áll. Ezen cafeteria elemek egymást kiegészítve lesznek elérhetőek a munkavállalók számára.

Körtvélyessy László miniszteri biztos a SZÉP Kártya által biztosított előnyökkel kapcsolatban elmondta: a kártya három alszámlából áll. Az ezen „zsebekben” lévő összegeket különböző célokra fordíthatják a munkavállalók.

Az első „zsebből” havi 12 ezer 500 forint, összesen 150 ezer forint, járulékkedvezménnyel támogatott összeg fordítható meleg étkezésre. A SZÉP Kártya e pillére tehát kiegészíti az Erzsébet-utalvány juttatásait, amely 5000 forint hideg, készétel vásárlására jogosít – mondta Körtvélyessy László.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: egysíkú értelmezése az az új rendszernek, miszerint a korábban biztosított 18 ezer forintos étkezési utalványok összege 5000 forintra csökken, mivel a SZÉP Kártya és az Erzsébet-utalvány összesen 17 ezer 500 forintnyi étkezést biztosít, valamint lehetőség van további 12 ezer 500 forintos meleg étkezési juttatást adni, ha az adott munkahely rendelkezik saját üzemi étkezdével. Ez a harmadik összeg viszont csak ebben az esetben adható, illetve csak az üzemi étkezésre fordítható.

A SZÉP Kártya második alszámlája, 75 ezer forintos támogatott kerettel az úgynevezett rekreációs célokra fordítható. Ebbe a kategóriába tartoznak többek között a fürdők, uszodák, sportlétesítmények szolgáltatásai, továbbá a mozi és színházjegyek is.

A harmadik zsebből összesen évi 225 ezer forint jut üdülési célokra. A miniszteri biztos hangsúlyozta: erre a célra a másik két alszámla összegei is felhasználhatóak - így akár 450 ezer forint is - a harmadik zsebbe áthozhatóak. A rendszer tehát egy irányba nyitott, ezzel a rendelkezésnek a célja az, hogy amennyiben valaki nem tudta az év során felhasználni a másik két alszámlán lévő összeget azt üdülési célokra felhasználhassa.

Dr. Guller Zoltán a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az év végéig beválthatóak még a régi típusú üdülési csekkek és meleg illetve hideg ételutalványok is. Rámutatott: az Erzsébet-utalványt a bérjellegű juttatásokénál több mint 30 százalékkal kedvezőbb feltételekkel lehet biztosítani a munkavállaló részére. A Nemzeti Üdülési Szolgálat eddig 17 ezer elfogadóhellyel kötött szerződést, de tovább folynak a tárgyalások a cél, hogy az utalványt legalább 20 ezer helyen fel lehessen majd használni. Hangsúlyozta, hogy az utalványt átmenetileg 2012-ben még meleg étkezésre is lehet fordítani, tehát felhasználható éttermekben is.

Az Erzsébet-utalványt január 20-án mutatják majd be ünnepélyesen a Parlamentben, azonban azok nyomtatása már elkezdődött és a januári bérként már februárban kézhez kaphatják a munkavállalók.Szatmáry Kristóf rámutatott: míg a SZÉP Kártya inkább gazdaságélénkítő eszköz addig az Erzsébet-utalvány inkább szociális jellegű termék, ebből is adódnak a két elem közti különbségek.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: cafeteria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére