Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 09. 07:39, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

CIA-börtön működött Bukarest belvárosában?

CIA-börtön működött Bukarest belvárosában?

A román főváros északi részén, a belvárostól néhány percre működött az amerikai hírszerzés (CIA) titkos börtöne, amelyben a legfontosabb foglyokat őrizték.

A Bright Light (Ragyogó fény) kódnevű román kormányzati épület alagsorában őrizték az al-Kaida terrorszervezet több elfogott tagját, köztük Háled Sejk Mohammedet, a szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek értelmi szerzőjét, mielőtt Guantánamóra szállították őket – tudta meg az AP hírügynökség és az ARD német közszolgálati televízió. Utóbbi csütörtök este sugározza összeállítását a témáról.

A CIA romániai börtönének létezéséről számtalan hír szólt annak idején, ám a pontos helyét soha nem lehetett tudni. Ez a fogda is része volt annak a hálózatnak, amelyet a CIA tartott fenn és ellenőrzött külföldi országokban, így Lengyelországban, Litvániában és Thaiföldön. A fogdákat 2006 májusában bezárták, a CIA fogva tartási és vallatási programja 2009-ben lezárult.

A többi CIA-börtönnel ellentétben, amelyek eldugott vidéki helyen vagy – például Lengyelország esetében – egy katonai létesítményen belül működtek, a romániai nem holmi isten háta mögötti helyszínen volt. A szóban forgó épület jól látható helyen, néhány háztömbnyire egy forgalmas bukaresti főútvonaltól helyezkedik el, a közelében vasútvonal húzódik. Az épület eredeti funkciója szerint a bizalmas – többek között a NATO-ra és az Európai Unióra vonatkozó – információkat feldolgozó országos hivatalnak (ORNISS) ad otthont. A hivatal magas beosztású tisztviselője, Adrian Camarasan az ARD-nek nyilatkozva azt állította, hogy a foglyokat nem amerikai, hanem román személyzet őrizte.

A német hírügynökségnek nyilatkozva az ORNISS szóvivője délután cáfolta az AP és az ARD beszámolóját, „merő találgatásnak” minősítve az abban elhangzottakat. Mint közölte, a hivatal bukaresti épületét alapítása óta mindvégig és kizárólag saját tevékenységére használták. Az ORNISS (Oficiul Registrului National al Secretului de Stat) a NATO-val kapcsolatos információk védelmét szolgálja. Feladatkörébe tartozik olyan román tisztviselők és politikusok megbízhatóságának a megvizsgálása is, akik ezután hozzáférhetnek titkos információkhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.