Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Július 04. 11:10, kedd | Bulvár
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Cigarettacsikkel tartják távol a kullancsokat a fészküktől a városi madarak

Cigarettacsikkel tartják távol a kullancsokat a fészküktől a városi madarak

A városi madarak cigarettacsikkeket építenek a fészkükbe, hogy távol tartsák a kullancsokat és más parazitákat a fészküktől - igazolta egy mexikói kísérlet.

A Journal of Avian Biology című szaklapban ismertetett kutatás szerint a pintyfélék családjába tartozó házi pirók (Haemorhous mexicanus) és a házi veréb (Passer domesticus) nem véletlenül épít cigarettacsikkekből származó rostokat a fészek bélésébe, noha az mérgező nikotint tartalmaz.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy más madárfajok mérgező levélzettel bélelik a fészküket, hogy védekezzenek az élősködők ellen.

Ebből indultak ki a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Montserrat Súarez-Rodríguez vezette kutatói, amikor megsejtették, hogy a cigarettarostoknak hasonló szerepük lehet a fészeképítésben. A másik lehetséges magyarázat a hőszigetelés lehetett volna a feltevésük szerint.

Mindkét hipotézist tesztelték, és kísérleteik azt mutatták, hogy mind a pirók, mind a veréb a paraziták ellen vetette be a cigarettacsikket.

A tudósok az egyetem udvarán megváltoztatták a madarak frissen kelt fiókákkal teli 32 fészkét: kivették a bélést, megvizsgálták, mennyi bennük a cigarettaszármazék, és megszámolták az élő kullancsokat.

Ezután a fészkekbe új, mesterséges bélést tettek, ezeket háromféleképpen kezelték: tízbe élő kullancsokat rejtettek, másik tízbe döglött kullancsokat, a harmadik csoport tizenkét fészkébe pedig nem tettek kullancsot.

Kis idő elteltével kivették a fészkekből a mesterséges béléseket és megmérték, mennyi csikkrostot adtak a madarak a várakozási idő alatt a fészekbéléshez. Azt találták, hogy az élő kullancsok jelentősen befolyásolták, mennyit hordtak be a fészekbe, ám a legerősebben az határozta meg a csikkmennyiséget, hogy korábban mennyi volt belőle a fészekben.

Abba a két fészekcsoportba, amelyben döglött kullancsok voltak, illetve amelybe egyáltalán nem tettek parazitákat, a madarak gyakorlatilag nem hordtak csikket, ahol viszont élő kullancsok lapultak, oda átlagosan 0,2 grammnyit helyeztek el.

Az eredmény arra utal, hogy a madarak emlékeztek, hogyan bélelték ki a fészküket és arra, hogy valóban cigarettacsikket használnak a kullancsok ellen.

Azt nem vizsgálták, valóban távol tartja-e a parazitákat a cigarettacsikk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára