Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2024. Június 08. 19:00, szombat | Életmód
Forrás: Dental Rituals

Csak akkor megyünk fogorvoshoz, ha muszáj

Csak akkor megyünk fogorvoshoz, ha muszáj

Az egészséges szájflóra titka

A nem megfelelő szájhigiénia számos betegség okozója lehet, a magyarok jelentős része ennek ellenére elhanyagolja a fog-és szájápolást. A megfelelő rutin és innovatív eszközök használatával azonban megelőzhetőek a kialakuló problémák és a kellemetlen tünetek.

„A testünk egy összetett rendszer, már a szájban elkezdődik az emésztés, ha ott - hétköznapi nyelven szólva - nincsenek rendben a dolgok, az kihatással van a gyomrunkra, a bélrendszerünkre, ezáltal az egész immunrendszerünkre is” – hangsúlyozza Ferenczi Eszter, dentálhigiénikus. „Ezzel sokan nincsenek tisztában, de minél inkább elhanyagolja valaki a szájüreg egészségének védelmét, annál fájdalmasabb és - tegyük hozzá - költségesebb beavatkozás vár rá.”

Lesújtó eredmények a magyarok fogápolási szokásairól

„Korábbi kutatások már fényt derítettek például arra, hogy a magyarok harmada csak fél évente, van, aki csak évente cseréli ki a fogkeféjét és a nagy többség csak akkor megy fogorvoshoz, ha már nagy a baj, kevesen járnak fogkőleszedésre és az egyik leggyakoribb fogászati problémával, a fogínyvérzéssel sem foglalkoznak” – emelte ki aDental Rituals alapítója és tulajdonosa.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a köztudatban elterjedt fogmosási, szájápolási metódus sem minden esetben megfelelő. Egy-egy probléma kialakulását pedig az életmód és a genetika mellett a szájápolási szokásaink is befolyásolják.

„Azt tapasztalom, hogy a legtöbb ember jó esetben este és reggel gyorsan letudja a fogmosást, azt gondolják, ha egyszer-egyszer kimarad, az sem probléma. A szájápolás kínos téma, nem szeretnek róla beszélni, nincs is megfelelő tájékoztatás, nem tanulják meg, hogyan kell jól fogat mosni, és az emberek nem tudják, mivel jár, ha hanyagolják a fogápolást.”

A legfontosabb a prevenció

Ferenczi Eszter szerint már kisiskolás korban, intézményi szinten, célzott oktatással kellene a szájápolással foglalkozni. „Köztudott, hogy a gyerekek nem nagyon szeretnek fogat mosni, segíteni kell őket abban, hogy beépüljön a mindennapjaikba a fogaikkal való rendszeres foglalkozás.”

Vannak azonban olyan élethelyzetek – kórházi tartózkodás, mozgáskorlátozottság -, amikor a legjobb szándék ellenére sincs mód a megfelelő szájápolási rutin elvégzésre.

„Eddig nem volt elérhető Magyarországon, olyan prevenciós készítmény, amellyel lehetőség nyílik a minőségi fogápolásra, a szájüregi problémák megelőzésére akár nem várt körülmények között is, valamint egyes beavatkozások után az utógondozás biztosítására, a gyógyulási folyamat támogatására, vagy az elért állapot megőrzésére.”

A Cápák is ráharaptak

A teljeskörű megelőzés szinte lehetetlen, időnként szükséges egy-egy beavatkozás. A dentálhigiénikus, fogtechnikus szakember által megálmodott, első Magyarországon gyártott és fejlesztett fogászati termékcsalád egyszerű módon végzi el a prevenciót, megoldást nyújt a szájhigiéniai - és ínyproblémákra, javítja a szájflórát, csökkenti a fogkő kialakulását.

„Ha a gyógyulási időszakra az ember szervezete nincs megfelelően felkészítve, sokkal lassabb lesz, vagy egyáltalán nem lesz sikeres az elvárt gyógyulás, mi erre a problémára is megoldást tudunk nyújtani.”
A fogászati szakma mellett az RTL üzleti show-műsorának befektetői is úgy ítélték meg, hogy a készítmények óriási előrelépést jelenthetnek abban, hogy megváltozzanak a szájápolási szokások és javuljon a magyarok fogainak állapota.
A termékeket aranyéremmel ismerték el az Art Hungary által szervezett STANC, Kreatív magyar gasztrocsomagolások pályázat egészség és fitness kategóriájában.

„Igyekeztünk egy letisztult stílust képviselni, szerettük volna azt hangsúlyozni, hogy teljes egészében magyar termékről van szó, itthon történik a gyártás, a fejlesztés. A csomagolással is arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy mi magyarok értéket teremtünk. A siker titka a szenvedély, a tehetséges és kreatív művészek munkája, profi szakmai háttér biztosítása mellett” – tette hozzá Ferenczi Eszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.

2024. Június 07. 07:17, péntek | Életmód

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken a Dél-Dunántúlon

Pénteken a Dél-Dunántúlon nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó mértékű UV-B sugárzás várható - tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Életmód

Észak-kínai leopárd született a Szegedi Vadasparkban

Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) született áprilisban a Szegedi Vadasparkban, a gondozók által nevelt, két hónapos hímet szerdán mutatták be.