Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Június 06. 17:58, csütörtök | Belföld
Forrás: InfoVáros

Csak hosszabb távon érhetnek be az intézkedések

Csak hosszabb távon érhetnek be az intézkedések

A sok eszkimó mellett kihalnak a fókák a rendezvénypiacon.

Az elmúlt évben csökkent a nemzetközi konferenciák és az egyéb rendezvények száma Magyarországon. Igaz, a résztvevők száma némileg emelkedett - derül ki a Magyar Kongresszusi Igazgatóság (MKI) adataiból. Ezt a tendenciát ráadásul az International Congress and Convention Association (ICCA) legfrissebb statisztikája is megerősíti, hiszen hazánk és Budapest is jelentősen visszaesett a nemzetközi rangsorban. A MALÉV csődje bizony igen rossza hatással volt a piacra, szakma pedig még mindig egy megfelelő méretű konferenciaközpontot hiányolderült ki egy tegnap tartott sajtótájékoztatón.

Több mint 18 300 nemzetközi konferenciának és egyéb rendezvénynek adott otthont tavaly hazánk, ami több mint 10 százalékkal marad el az előző évtől. Az viszont jó hír, hogy bár kevesebb rendezvény volt, de a résztvevők száma nőtt – derül ki a Magyar Kongresszusi Igazgatóság adataiból. A nemzetközi konferenciák számának csökkenését alapvetően két okkal magyarázza Ferenczy Anikó kongresszusi igazgató, aki szerint egyrészt maga a bázisév kiemelkedően jónak bizonyult, hiszen 2011. I félévében hazánk töltötte be az EU soros elnöki tisztjét, másrészt a Malév kiesése egyértelműen káros a hivatásturizmusra. A fapados járatok és az átszállás, - hiszen számos európai városból csupán így érhető el Budapest,- az üzleti utazók számára nem jelentenek megfelelő alternatívát a magyar légitársaság járatai helyett.

A szakember kiemelte azt is, lassan három éve annak, hogy a Magyar Kongresszusi Bizottság teljes egészében átszerveződött és újrastrukturálódott, amelynek ma már több eredménye is tapasztalható. A szervezet 2010 és 2011 között indította el azt az értékesítés-ösztönző kampányt, amelynek eredményeképp 32 ezer plusz vendégéjszaka realizálódott a fővárosban, a konferencia nagyköveti program keretében pedig az elmúlt három évben összesen 35 pályázat részesült pozitív elbírálásban. A kongresszusi igazgató mind közül a sportnagyköveti programot tartja a legeredményesebbnek, aminek célja, hogy nagy sporteseményeket hozzon Magyarországra. „A 2011-ben újraindított programra első évben 22 pályázat érkezett, amiből 15 rendezvényt tudtunk támogatni, végül pedig 11 kerül megrendezésre hazánkban. Az elmúlt három évben összesen 26 pályázat érkezett be, amiből húsz nemzetközi rendezvénynek már biztosan Magyarország lesz a házigazdája. Ezekre összesen 30 ezer sportolót várunk, akikhez becsléseink szerint 322 ezer szurkoló is csatlakozik majd. – mondta Ferenczy Anikó.”

Az intézkedések azonban csak hosszabb távon érnek be, hiszen egy-egy rendezvényre, akár 4-6 évvel korábban szükséges pályázni. A további sikerekhez mindenképpen szükséges a légi közlekedéssel történő megközelíthetőség fejlesztése, aminek lökést adhat, hogy idén Budapesten rendezték meg a a kontinens légiközlekedésének jövőjét napirendre tűző Routes Europe konferenciát. A konferenciákért mostanra számos régi és új ország, város küzd, a Magyar Kongresszusi Igazgatóság munkatársainak ezért komoly és sikeres lobbitevékenységet kell végezniük külföldön.

A korábbinál is több lett az eszkimó, a fókák pedig lassan kihalnak - foglalta össze röviden tapasztalatait Rókusfalvy Gábor, Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének elnökségi tagja. Ez a vállalati, illetve dolgozói, valamint protokollrendezvények minimalizálódását jelenti, illetve ha tartanak is ilyen rendezvényeket, azokat a korábbinál sokkal kisebb büdzséből rendezik. Az elvárások mindemellett nem csökkennek, ami a szolgáltatói oldalon csapódik le, vagyis a jóval kisebb költségvetésből is ugyanazt a rendezvényt szeretnék lebonyolítani. További változás, hogy amíg korábban sokkal kevesebb tenderen kellett részt venniük az ügynökségeknek, addig mostanság egy egészen kis rendezvényt is megversenyeztetnek a cégek. Mindezek következményeképp a kreativitás a korábbinál sokkal kisebb teret kap, illetve ezzel lehet kompenzálni a kisebb költségvetést. Az elbírálás során ugyanakkor az ár kapja a legnagyobb hangsúlyt, ami “almát a körtével” jellegű összehasonlítást eredményez. A vállalati tenderek esetében sokszor előfordul az is, hogy nem hirdetnek győztest, ugyanakkor az ötletek egy évvel később visszaköszönnek valahol – fejtette ki Rókusfalvy Gábor. A fokozódó árérzékenység még a külföldi rendezvények esetében is igaz, de szerencsére akadnak olyan esetek, amikor sikerül őket meggyőzni a hazai lehetőségek választásáról, már csak azért is, mivel ez egy olyan szakma, ahol a lokális tudás meghatározó lehet. A tavalyi FIFA kongresszus fehér hollónak nevezhető, ott ugyanis egyértelműen a kreativitásé volt a főszerep.

A tapasztalatai hasonlóak a kiszolgáló cégeknek is. A rendezvényinformatikával foglalkozó Rent-IT Kft. ügyvezetője Kiss Zsolt szerint a külföldiek jelentős része hozza magával a technikát is, mi több olyan is akadt, aki a laptopok és kivetítők mellett még a szőnyeget is saját maga biztosította. “A Magyarországra látogató nemzetközi konferenciák gyakran nem is gondolkodnak magyar technikai szolgáltatóban” - osztja meg észrevételét Kiss Zsolt, aki szerint mindenekelőtt egy nagy befogadóképességű, modern konferenciaközpontra lenne szüksége Budapestnek. Nálunk enélkül jelenleg így csupán az 1000-2000 fő közötti események a mérvadóak, és számos nagyobb rendezvény megrendezésétől esünk el. Egy ilyen központ jelentősen segítené a magyarországi konferenciaturizmust és bár időről időre felmerülnek ilyen tervek, a megvalósítás egyelőre várat magára.

A rendezvények számának csökkenését a szolgáltató vállalkozások is érzik. A protokollrendezvények lényegében eltűntek Magyarországról, partnerrendezvények sem igen vannak, az oktatási célúak száma pedig jelentősen visszaesett. A céges családi napok még úgy-ahogy tartják magukat, ezek viszont az előbbieknél kevésbé technikaigényesek. A rendezvények száma mellett a büdzsé is jelentősen, nem ritkán a korábbiak harmadára-negyedére csökkent, amivel szorult helyzetbe hozzák a szolgáltatókat. A cégvezető szerint ugyan el lehet vállalni egy rendezvényt önköltségi áron is, ám ha csak ilyenek vannak, akkor ezekből már nem lehet kifizetni a fejlesztőket és megvenni azokat az új technikai eszközöket, amelyeket joggal várnak el a rendezvényinformatikai cégtől a megrendelők.

A verseny láthatóan erősödik a nemzetközi színtéren. Az International Congress and Convention Association (ICCA) adatai szerint mindenesetre 2012-ben Budapest a korábbi 11. helyről a 20. helyre csúszott vissza a világ konferenciavárosainak rangsorában, az országok között pedig Magyarország a 32. helyen áll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.