Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Április 02. 14:05, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Csak jövőre várható fellendülés az ingatlanpiacon

Csak jövőre várható fellendülés az ingatlanpiacon

Idén semmiképpen sem lehet az ingatlanértékesítési piac fellendüléséről beszélni – állítja elemzésében a Dun & Bradstreet Hungária Kft. Az igazi fellendülést 2013-ra prognosztizálja a társaság.

Tavaly az iparágban hatvan százalékkal több végelszámolás indult, mint 2010-ben. A cégek bedőlési aránya is nőtt egy év alatt, és már eléri a 3,24 százalékot, azaz száz ingatlanügyletekkel foglalkozó cégből több mint három fizetésképtelen lesz egy éven belül - írja a Magyar Hírlap.

A gazdasági válság tavaly még javában érezhető volt, a hatás alól pedig az ingatlanügyletek szereplői sem tudták kihúzni magukat. A 2011-es év 42 415, valamely ingatlanipari területen tevékenykedő, működő társas vállalkozással zárult. Alig telt el két hónap, és ez a szám 42 822-re nőtt.Tavalyhoz képest 60-70 százalékos növekedés tapasztalható az ingatlanpiacon tevékenykedő új cégek alapításának számában, azonban továbbra is jóval nagyobb számban szűntek meg cégek, mint alakultak. 2010-hez képest az összesített eredményt tekintve nyolc százalékkal kevesebb céget alapítottak hazánkban a szektorban az ingatlan-adásvétel, bérbeadás és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenységet folytató cégek területén.

Keleti Józsefnek, a Bisnode-csoport országigazgatójának kommentárjából kiderül, hogy igencsak meglepő a cégalapítások iránti nagy lelkesedés, hiszen egyelőre szűkülő ágazatról van szó, amelyben a csökkenő keresleten egyre több cég osztozik. A tavaly indult csődeljárások száma 33 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, ami inkább a csődtörvény kudarcának, mint a gazdasági fellendülésnek a jele. Ezt támasztja alá az is, hogy felszámolási eljárásokból majdnem tíz százalékkal több volt az iparágban, illetve hogy a cégek által kezdeményezett végelszámolások hatvan százalékkal emelkedtek. Az, hogy ilyen nagymértékű növekedés tapasztalható a végelszámolásokban, arra utalhat, hogy az ingatlanügyletek szereplői is látták bizonytalan helyzetüket, és így próbálták menteni, ami még menthető volt, illetve több kényszer-végelszámolás is indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szigorítása következtében az éves beszámoló hiánya miatt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.