Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csak szüneteltetné távfűtő erőműveit az E.On

Csak szüneteltetné távfűtő erőműveit az E.On

Az E.On a Gazdasági Rádiónak cáfolta, hogy visszaadta engedélyét debreceni és nyíregyházi távhőtermelő erőműve. Az értesülést az EnergiaFocus.hu piaci forrásokra hivatkozva közölte. A szakmai portál úgy tudja, jelenleg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál mérlegelik, hogy elfogadják-e az engedély lemondását. Összesen csaknem ötvenezer háztartás távhőellátása kerülhet veszélybe.

Mindkét blokk kapcsolt erőmű, vagyis hőt és áramot vegyesen termelnek. Éppen ez hozta nehéz helyzetbe az E.ON-cégeket, mivel az ilyen típusú erőművek 2011 óta nem kapnak támogatást a villamos energia eladásához. Jelenleg azonban a piaci áramárak meglehetősen alacsonyak, miközben az előállításhoz felhasznált földgáz drága. A veszteséget pedig az okozza, hogy távhőt az erőműveknek olyankor is termelniük kell, amikor egyébként a mellette keletkező áram nem értékesíthető gazdaságosan.

A MEKH ilyen esetben mérlegelheti, hogy elfogadja-e az engedély visszaadásához fűzött indoklást. Amennyiben igen, akkor ki kell jelölnie azt a termelőt, aki ellátja hővel az érintett lakossági fogyasztókat a következő fűtési idénytől. Mivel a két város távhőellátása elsődlegesen az E.ON két erőművére épül, így minimum kérdéses, hogy a hivatal ki tudna jelölni a térségekben bármilyen más termelőt, amely képes lenne átvenni a debreceni és a nyíregyházi egység szerepét. (Igaz, az E.ON rendelkezik egy-egy kisebb gázmotoros erőművel Debrecenben és Nyíregyházán is, ám ezek kapacitása nem elegendő a két város teljes hőellátására.)

Nem véletlen, hogy a MEKH-nél a tavasz folyamán előkészítettek egy olyan javaslatot, amely szabályozná, hogy pontosan milyen eljárásrend mentén kell kiválasztani az új hőellátót, ha egy távhőtermelő erőmű valamilyen okból tovább nem tudja kiszolgálni a helyi fogyasztókat. Mindenesetre az engedély visszaadása rengeteg háztartást érint. Debrecenben ugyanis a lakások 40 százaléka távfűtéses, így a helyi távhőszolgáltató több mint 31 ezer lakossági fogyasztóval rendelkezik a mintegy kétezer ipari és intézményi ügyfél mellett. Nyíregyházán pedig körülbelül 15 600 lakás hőellátása kerülhet veszélybe, ha októberig nem születik megoldás.

Az E.On szóvivője, Egyházi Nikoletta a Gazdasági Rádiónak azonban cáfolta, hogy visszaadta volna a szolgáltatási jogosultságot a hivatalnak. Mint mondta, csupán szüneteltetni szándékoznak tevékenységüket, és a beadvány még el sem jutott a hivatalhoz. Ha pedig megkapják a szüneteltetésre az engedélyt, akkor megfelelő műszaki felkészülés után a két városban lévő többi erőművel megoldható a távhő-szolgáltatás - állította az E.On szóvivője, aki további részletekkel egyelőre nem kívánt szolgálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország