Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Július 27. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Csaknem háromszáz üres pedagógus állás van a megyében

Csaknem háromszáz üres pedagógus állás van a megyében

Lassan kétségbeejtő a pedagógushiány.

Míg Magyarországon a foglalkoztatottak átlagéletkora 43 év, addig a pedagógusok esetében ez a szám 53 év. Az elkövetkező öt plusz öt évben nagy változás fog beállni a pedagógustársadalomban, a probléma az, hogy a frissen belépők aránya nem tudja fedezni a nyugdíjbavonulási hullámot.

50 év feletti a tanárok nagy része, míg a 20-29 évesek a pedagógusoknak mindössze a 7 százalékát teszik ki – derült ki a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ felmérésből. A nyugdíjhoz legközelebb álló, vagyis a 60 év feletti korosztály átlagosan 10 százalékot tesz ki.A pályakezdő pedagógusok száma nem érte el a háromezret, míg a 60 év felettiek száma meghaladja a tízezret.

A jövő sem bíztató. A tanári szakokra lassan lasszóval kell fogni a felvételizőket – legalábbis ez derül ki a statisztikákból. Az utóbbi évek legalacsonyabb hallgatói létszámát hozta a 2022-es általános felvételi a pedagógusképzéseken. A Felvi adatai szerint idén összesen 11 977-en jelentkeztek valamilyen pedagógusképzésre, közülük a ponthatárhúzást követően 6449-en kerültek be az egyetemre.

"A létszámhiány növekedésének vannak nyilvánvaló okai, melyekről sok szó esik: a szakma elöregedése miatt egyre többen mennek nyugdíjba, az alacsony fizetések és a szakmai autonómia erős korlátozása miatt a pálya egyre kevésbé tűnik vonzó értelmiségi szakmának, az iskolák külső hivatali irányítása és politikai kontrollja, valamint a pedagógusok brutális mértékű túlterhelése miatt pedig rengeteg – a nyugdíjba vonulóknál is több – a pályaelhagyó."- írta Radó Péter oktatáskutató.

„Óriási visszalépés oktatási és társadalmi szempontból, hogy a belügyminisztérium lesz a felelős az oktatásért. Ennek üzenetértéke van, mégpedig hogy esetleg parancsuralmi eszközökkel fogják irányítani ezt a területet is” – így kommentálta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője azt, hogy a Belügyminisztérium alá vonták az oktatásügyet.

Győr-Moson-Sopron megyében csak az állami (önkormányzati) fenntartású iskolákban és óvodákban a közigállás portálon a mai napon 271 meghirdetett óvodai és iskolai pedagógus álláshely található. 37 oldalon keresztül sorolják az álláshelyeket. Az összes meghirdetett 370 közalkalmazotti, köztisztviselő pályázati kiírásból 271 pedagógus álláshelyre szól. Ebben a számban nincsenek benne az egyházi iskolák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból