Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2012. Január 11. 12:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Cserélik a kártyákat a bankok

Cserélik a kártyákat a bankok

Jövő hét elejére a legtöbb, a decemberi adatlopásban érintett, és lecserélendő bankkártyát újjal pótolják a hazai bankok.

Az ebből eredő kár szektorszinten százmillió forintos nagyságrendű lehet, amit a szolgáltatóknak kell viselniük – írja a Világgazdaság.

Az érintett bankkártyák túlnyomó részét már lecserélték, és napokon belül minden ügyfél megkapja az új plasztikot. A gyors reagálás ellenére a bankok nem úszták meg olcsón az ügyet: az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján a kicserélt kártyák száma megközelíthette a százezret, így - az egyéb járulékos tételekkel együtt – a lap kalkulációi szerint csak ebből az egy ügyből eredően százmillió forintos nagyságrendű költségekkel kellett szembenéznie a hitelintézeti szektornak. Azt ugyanakkor minden hitelintézetnél hangsúlyozták, hogy a gyors, minden létező kommunikációs csatornát kihasználó reakció miatt nagyon kevés illetéktelen tranzakció történt az adatlopásnak tulajdoníthatóan, és ezek költségét is megtérítik a kártyabirtokosoknak: ebből következően az ügyfeleket maximum kis kellemetlenség terheli, de anyagi kár semmiképpen sem.

A lecserélt kártyák száma bankonként nagyon eltérő. A K&H közlése szerint például a bank csak néhány kártyáját cseréli le technikai okokból. Az érintett bankkártyák cseréjére várhatóan péntekig sor kerül, és hétfőtől a régi plasztikok már nem is lesznek használhatóak. Néhány darab plasztik soron kívüli cseréjéről számoltak be az OTP Banknál is, ahol közölték: a hitelintézet a Visa és a MasterCard nemzetközi kártyatársaságoktól kapott jelzést arról, hogy egy külső szolgáltatótól nagy mennyiségű kártyaadatot szerezhettek meg ismeretlen személyek. Mivel az adatszerzésben esetleg érintett bankkártyák közül csak néhánynál merült fel a visszaélés gyanúja, ezért a bank (kockázatelemzés alapján) a tömeges kártyacsere helyett a bankkártyák kiemelt, folyamatos, napi 24 órás monitoringozása mellett döntött.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: bankkártya, bankok

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 11. 15:05, kedd | Belföld

A magyarok többsége beadatná a koronavírus elleni védőoltást egy felmérés szerint

A megkérdezettek többsége szerint lesz koronavírus elleni védőoltás legkorábban egy év múlva, amit a lakosság 55 százaléka nagy valószínűséggel beadatná magának

2020. Augusztus 11. 14:12, kedd | Belföld

Csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest

2020. Augusztus 11. 12:08, kedd | Belföld

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel jövő áprilistól - mondta a Diákhitel Központ vezérigazgatója az M1 csatorna hétfő esti műsorában.

2020. Augusztus 11. 10:06, kedd | Belföld

Részletes járványügyi protokoll fogja segíteni az iskolákat szeptembertől

A kormány és a pedagógusok továbbra is arra készülnek, hogy hagyományos rendben kezdődhet meg szeptemberben az új tanév, de folyamatos az egyeztetés a lehetséges forgatókönyvekről.