Városlista
2023. június 7, szerda - Róbert

Hírek

2012. Február 28. 14:09, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Csodára várnak a rossz adósok

Csodára várnak a rossz adósok

Reménytelennek tartják a helyzetüket a fizetésképtelen devizaadósok, így a legtöbben még azokkal a lehetőségekkel sem élnek, amelyekkel könnyíthetnének gondjaikon - írja a Magyar Nemzet.

Sokan már csak abban bíznak, hogy valaki pert nyer a bankok ellen, ezért nem kell visszafizetniük a tartozásukat, de szakértők szerint a teljes tartozás elengedésére semmi esély sincs.

A Nemzeti Eszközkezelő felállításától is sokat várnak a fizetésképtelen adósok, de problémát jelent, hogy az érdeklődők között sok a nyugdíjas, és az ő ingatlanjukat nem veszi meg a NET, mivel eltartott gyermekeik már nincsenek. Miközben a jó adósok jelentős részén már segített a végtörlesztés, mások pedig az árfolyamgátra várnak, a fizetésképtelen adósok már csak a csodában bíznak. Az Ő körükben szakemberek szerint egyelőre óriási a bizonytalanság, mert elfogadott törvények hiányában még azt sem tudni biztosan, hogy ki lesz majd jogosult az állam által nyújtott különböző segélycsomagokra és kik maradnak ki belőle. Az egyik lehetőség a kormány és a bankszövetség decemberi megállapodásában szerepel. Eszerint május 15-ig forintra váltják azoknak a devizajelzáloghitel adósoknak a tartozását, akik már 2011 szeptemberének végén több mint 90 napja elmaradtak legalább 78 ezer forint adóssággal és az ingatlanjuk értéke a hitelfelvételkor nem haladta meg a 20 millió forintot. Emellett a programban részt vevő adósok tartozásának negyedét el is engednék. További feltétel, hogy az adósoknak igazolniuk kell, hogy a törlesztőképességük jelentősen romlott a szerződés aláírása óta.

Közben tegnap az alkotmányügyi bizottság egyhangúlag támogatta a deviza-eladósodás megakadályozásához szükséges kormányzati intézkedésekről szóló javaslat benyújtását az Országgyűlésnek. Így kikerült a szövegből, hogy a devizahitelt forintban vegyék fel. Az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága támogatta Rogán Antal módosító javaslatait az árfolyamgát új rendszerére. Az indítványban az szerepel, hogy az ingatlanokra vonatkozó 30 millió forintos felső értékhatár helyett a felvett hitelösszeget maximálják 30 millió forintban. Megkapta a támogatást Rogán Antal azon módosító javaslata is, amely szerint a közszférában dolgozóknak adott egyszeri, vissza nem térítendő támogatást a fennálló devizakölcsön tartozás előtörlesztésére kell átutalni, és ennek elszámolásáért a bankok előtörlesztési díjat nem számolhatnak fel.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 07. 09:31, szerda | Belföld

Katasztrófajelenetek Tolnában, sárfolyam sodorta el az autókat

Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután.

2023. Június 07. 07:00, szerda | Belföld

Augusztus végén megnyílik a felújított Corvin áruház Budapesten

Corvin Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló kedden ünnepélyes keretek között került le az épületről.

2023. Június 07. 06:58, szerda | Belföld

Álhír, hogy egy magyar KFOR katonának irányított véradásra lenne szüksége

Egyik sérülttel kapcsolatosan sem merült fel eddig szakmai igény irányított véradásra.

2023. Június 06. 14:37, kedd | Belföld

Több mint 150 millió forintnyi hamisított terméket, köztük LEGO-játékot foglalt le a NAV

Hamis LEGO-játékot, szabadidőruhákat és partiszetteket foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a 153 millió forint értékűrakományra az M43-as autópályán egy bolgár rendszámú kamionban ellenőrzésekor bukkantak.