Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 10. 12:03, kedd | Belföld
Forrás: mti

Csökkentek a munkaerőpiaci különbségek kelet és nyugat közt

Csökkentek a munkaerőpiaci különbségek kelet és nyugat közt

Csökkentek az elmúlt években az elsősorban a nyugati és a keleti megyék közötti munkaerőpiaci különbségek - írja hétfői számában a Magyar Idők.

A cikk szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai azt mutatják, hogy az országos tendenciákkal együtt minden megyében csökkent a munkanélküliek száma, míg bizonyos régióban az állástalanok aránya 2010-ben még meghaladta az országos átlagot, mára alulmúlta azt.

A jövedelmek a keleti megyékben az elmúlt két évben nagyobb mértékben nőttek, mint nyugaton. Ennek oka többek közt, hogy a keleti megyékben, elsősorban az alacsonyabb keresetű munkakörökben szintén megjelent a munkaerőhiány, habár tízszer annyi állástalan található Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mint Győr-Moson-Sopron megyében.

Az ország nyugati területein is emelkedtek a keresetek, ugyanakkor ott a magas bázis miatt már kisebb mértékben, ráadásul a minimálbérért és a garantált bérminimumért dolgozók aránya is lényegesen alacsonyabb. A keleti megyék keresetemelkedéséhez az is hozzájárulhat, hogy a közfoglalkoztatottakat egyre nagyobb számban sikerül integrálni az elsődleges munkaerőpiacra - olvasható a cikkben.

A munkanélküliségi ráta országos átlagban 2018 februárjára 4,1 százalékra csökkent, 2010 azonos időszakában ez az arány 9,8 százalék volt. A megyei foglalkoztatási adatok azonban azt mutatják, korábban több helyen az országos átlagot meghaladta a munkanélküliség, mára az állástalanok száma annál alacsonyabb. A dél-alföldi régióban a munkát keresők két százalékkal többen voltak, mint az országos átlag, mára ugyanakkor a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottsághoz közelítő értékeket jeleztek a megyei hivatalok.

Továbbra is Budapesten van a legkevesebb álláskereső, mindössze másfél százalék. Jelentősen csökkent ezenkívül a nyugat-dunántúli munkanélküliség, habár az érintett megyékben az átlagnál kevesebben voltak korábban is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.