Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 14. 14:09, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Csökkenteniük kell az áramfogyasztást

Csökkenteniük kell az áramfogyasztást

A japán kormány arra kéri a szigetország középső és nyugati részének háztartásait és vállalatait, hogy 20 százalékig terjedő mértékben csökkentsék áramfelhasználásukat a nyári időszakban.

A japán sajtó vasárnapi jelentése szerint a korlátozásra azért van szükség, mert a klímaberendezések működtetésének nyári főszezonja idején az országban energiahiány léphet fel az atomerőművi leállások miatt. Japán középső részén jelenleg az összes atomerőmű szünetelteti működését a biztonsági átvizsgálások miatt.

Kötelező karbantartás miatt az utolsó, még aktív atomreaktorát is leállította a múlt szombaton Japán, és ezzel 42 éve először maradt – átmenetileg – atomenergia nélkül. Jelenleg a szigetországnak 50 atomreaktora van – a négy kieső fukusimai reaktorral csökkent az eredetileg 54 reaktor – de ezeket a kötelező ellenőrzések után nem lehet újraindítani, amíg a létesítmények az atomerőművi stressztesztek első fordulóját nem teljesítik.

Egyelőre bizonytalan, hogy meddig tart a leállás, utoljára 1970. április 30-tól május 4-ig maradt atomenergia nélkül Japán, de akkor csupán két reaktort kellett ehhez leállítani.

A kormány most új, átfogó energiatervet dolgoz ki, elvetve azt a korábbi stratégiát, amelynek értelmében 2030-ig több mint 50 százalékkal tovább növelték volna a nukleáris energia arányát a japán gazdaságban, ahol a tavaly márciusi fukusimai atomerőmű-tragédia nyomán szigorítják az atomenergia felhasználását.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.