Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Október 04. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: egeszsegvaros.hu

Csorna dobogós lett a Richter Egészségváros ranglistáján

Csorna dobogós lett a Richter Egészségváros ranglistáján

7 millió forint adomány gyűlt össze a kórház számára.

Október első szombatján Csornán a Richter Egészségváros Programon több ezer ember tett egészségéért, segítve egyben a Csornai Margit Kórház eszközbeszerzését. A megelőzést szolgáló és az egészség megőrzésére nevelő rendezvény elérte célját: a csornai lakosság példaértékű aktivitásának köszönhetően jelentős összeg, 6.997.700 forint került átadásra, melyből biztosan megvalósulhat a tüdőszűrő állomás röntgen berendezésének digitalizálása. A város, a kórház és a lakosság összefogásának köszönhetően a programsorozat 53. helyszínén a Richter Egészségváros történetében a 3. legnagyobb adomány került átadásra.

A lakosoknak számos területen adódott lehetőségük ingyenesen egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni a Csornai Margit Kórház szakembereinek segítségével. Vérnyomását mintegy 369 fő, koleszterinszintjét közel 300 fő mérette meg. A két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. Emelkedett érték a vérnyomásmérésen átesettek 30%nál, míg magas koleszterinszintet a szűrésen részt vettek negyedénél regisztráltak. Csontsűrűség mérésen 265-en vettek részt, a szakemberek 34 főnél találtak kóros elváltozást, A betegség elsősorban a nőket, illetve az 50-60 éves korosztályt érinti. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes – prosztata vizsgálatot 267-en keresték fel, több esetben javasoltak további kivizsgálást a szakorvosok. Az asztma szűrésen részt vet 354 fő közül 59 tüdőszűrő szakrendelésre irányított beteg kiszűrése történt. A szűrősátrak sorában újonnan megtalálható érszűkület vizsgálaton 188 fő vett részt, közülük 15 főnek javasolt további vizsgálat.

A hazai gyógyszercég egészségnevelő kezdeményezése mellé számos ismert személy állt. A rendezvényre látogató lakosoknak lehetőségük volt személyesen találkozni a Richter Egészségváros egészségnagyköveteivel: Jakupcsek Gabriellával, Rákóczi Ferenc műsorvezetővel, Béres Alexandra fitnesz világbajnokkal, Katus Attila aerobik világbajnokkal, Radványi Dorottya, Krizsó Szilvia műsorvezetővel, Rácz Zsuzsa írónővel és Nagy Tímea olimpikonnal, akik a program keretében személyes példájukkal is az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelt hirdették. Számos tartalmas családi program kísérte a napot, a gyerekeket bábszínház, játszóház, arcfestés várta, kulturális kikapcsolódásként pedig Richter Gedeon életéről készült filmet lehetett megnézni.

A rendezvényen a saját egészségük mellett a közösségért is tettek a résztvevők. A Richter Gedeon Nyrt. 2.000.000 forint adományt ajánlott fel a Csornai Margit Kórház számára, amelyet minden, a lakosok által elvégzett szűrés, tanácsadás, meghallgatott előadás után további 300 Ft-tal növeltek. A nap zárásaként Dr. Kiss Katalin, a Richter Gedeon Nyrt. képviselője adta át Dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvosnak a Csornai Margit Kórházat megillető 6.997.700 forintos adományt, melyből a kórház a tüdőszűrő állomás röntgen berendezésének digitális átalakítását fogja megvalósítani.

- Az első köszönet a Richter Gedeon Nyrt-t illeti meg, mely egy hagyományokra épülő magyar nagyvállalat, humanitárius jellege Richter Gedeon alapító óta napjainkig meghatározó. Természetesen örülünk a jelentős összegű adománynak, de ami ennél sokkal fontosabb, a mai nap jó volt együtt lenni, hasznos volt az egészségre nézve és mostantól közösen lépünk előre egészségünk érdekében. Nem emlékszem, mikor láttam ennyi mosolygó arcot és ebben a mosolyban megfürödni nagyon jó volt. Ha ennyit tudnak mosolyogni az emberek Csornán, szép jövő elé nézünk.” – összegezte a napot Dr. Winiczai Zoltán, igazgató főorvos.

Fotó: egeszsegvaros.hu
Szöveg: Németh Flóra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei