Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Május 08. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Papp József

Csorna ma elbúcsúzott a város történetének egy kimagasló alakjától

Csorna ma elbúcsúzott a város történetének egy kimagasló alakjától

92 éves korában elhunyt dr Papp László, akitől ma vettek végső búcsút Csornán a Szent Antal temetőben.

92 év. Emberi léptékkel nagyon sok idő, keveseknek adatik meg ennyi élet. És még kevesebbeknek adatik meg, hogy életébe annyi minden beleférjen, mint az övébe. A család gyásza mély és bensőséges, búcsúznak tőle fia, menye, unokája és dédunokái. Követte szeretett feleségét, akivel az ő 2020-ban bekövetkezett haláláig 65 évig éltek boldog házasságban.

Dr Papp Lászlót nem csak a családja vesztette el, hanem Csorna város, a Csornai Sportegyesület és a helyi baloldali közösség, az MSZP is. Hiszen mindhárom közösségben felejthetetlent és maradandót alkotott.

Nem tudok személytelenül írni róla és búcsúzni tőle. Laci bácsi elévülhetetlen érdemeket szerzett Csorna város történetében. Az 1971-es várossá nyilvánítástól a rendszerváltásig, az önkormányzati rendszer kialakulásáig a város VB titkára volt, ez a mai jegyzői feladatkörnek felel meg. Csorna intézményhálózatában, városképében, infrastruktúrájában, kulturális és civil életében ott van a keze nyoma. Meghatározó szereplője volt annak a generációnak, amelyiknek a munkája olyanná alakította a várost, amit az utódok építhettek tovább. A rendszerváltáskor nyugdíjba vonult, de közéleti érdeklődése, aktivitása megmaradt. Hívó szavunkra a 90-es években az önkormányzat bizottsági munkájába visszatért, és segített. Soha nem hallottuk tőle azt, hogy „mi ezt így vagy úgy csináltuk a mi időnkben”, naprakész volt a viharsebesen változó jogszabályi környezet útvesztőiben. Méltósággal és hasznosan segítette az utódokat a második vonalból is. Véleménye, tanácsai még nagyon sokáig segítették az önkormányzat munkáját. Bármikor fordulhattunk hozzá kéréssel, kérdéssel, tanácsért.

Örök szerelme volt a sport, második családja volt a Csornai Sportegyesület. Csaknem húsz évig aktív labdarúgóként adott bele mindent a pályán, és még ennél is hosszabb ideig vezette elnökként az egyesületet. Visszavonulása után sportbarátaival elmaradhatatlan nézője lett a csapat mérkőzéseinek. Talán kevesen tudják, de elhivatott krónikása is lett a sportegyesületnek. Egy néhány évvel ezelőtti beszélgetésünk alkalmával mutatta meg, hogy megírta, és életének utolsó szakaszáig frissítette a Csornai Sportegyesület történetét. Sajtókutatásokat végzett, saját jegyzeteket használt, és az akkori kézirat is több száz gépelt oldalt számlált.

Fontos volt számára az emberség, a szolgálat és a szolidaritás. Mélyen gyökerezett baloldali meggyőződése, és ehhez a társakat a Magyar Szocialista Pártban találta meg. Nyugdíjas korában is aktív, érdeklődő, a világra nyitott, és feladatokat vállaló ember volt. Akár választott vezető volt, akár egyszerű tag, mindig kész volt a munkára, az értelmes vitára. Már elmúlt 80 éves, mikor azt kérte, hogy most már ne delegáljuk a helyi választási bizottságba, jöjjenek a fiatalabbak. Nehéz volt pótolni, hiszen naprakész jogi tudása, megfontolt érvelése tiszteletet vívott ki a politikai ellenfelek képviselői között is.

Kedves Laci Bácsi!
Távozásoddal érezzük a veszteség nagyságát, családod mellett emlékedet őrzi szeretett városod, mely mutatja kezed munkáját, a Csornai Sportegyesület, melynek emberöltőnyi ideig voltál hasznos tagja, és a baloldali politikai közösséged, amit hittel, becsülettel szolgáltál.

Nyugodj békében!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!