Városlista
2020. szeptember 25, péntek - Eufrozina

Hírek

2012. Május 29. 22:41, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Csorna nem szereti a Szeretem Csornát?

Csorna nem szereti a Szeretem Csornát?

Többek közt a civil szervezetek támogatási kérelmeiről is döntött a csornai képviselő-testület mai ülésén.

A napirend előtti beszámolók után gyorsan haladtak a napirendek megtárgyalásával a képviselők. Hozzászólás alig, vita egyáltalán nem volt a kezdeti napirendi pontokról. Gyorsan megszavazták a hulladékkezelésről, a szociális ellátásokról szóló beszámolókat és a törvényi változások miatti rendelet módosításokat.

Közmegegyezés volt a farádi önkormányzat által kezdeményezett külterületi határvonal kérdésében. Farád akkor hozhat létre közös hivatalt Sopronnémetivel, ha a külterületük határos. Mivel most csornai külterület ékelődik be a két falu közé, kezdeményezték a határvonal módosítását. A Csorna által már több mint 10 éve kért határvonal módosítással most Farád is egyetértett. Az Irinyi utca nyugati oldala cserében Csorna külterületéhez fog tartozni. Ez az első lépés az utca túloldalának beépíthetősége felé. Ez a döntés természetesen nem érinti a tulajdonviszonyokat, hiszen a földek nem az önkormányzatok tulajdonában, hanem magántulajdonban vannak.
A testület elfogadta a kórház önkormányzati biztosának utolsó jelentését. Mivel a Margit-kórház állami tulajdonba kerül, a biztos megbízatása is megszűnik. Az állam körülbelül 100 millió forintos hiánnyal veszi át az intézményt. Arra ma még helyben senki nem tudja a választ, hogy milyen formában fog működni az állami kórház.

A civil szervezetek pályázatainak elbírálásánál furcsa helyzet alakult ki. Az oktatási bizottság elnöke a pénzügyi, a pénzügyi bizottság elnöke az oktatási bizottság javaslatát támogatta. A FIDESZ testületi többsége azt a változatot szavazta meg, amelyben a Pántlika Néptáncegyüttes tervezett műsorának, és a Szeretem Csornát Városvédő Egyesület gyereknapi programjának a támogatását elutasították. A többi pályázat esetében - ha az összegek nem is- de a támogatás szándéka megegyezett.

A képviselők elfogadták az intézmények átszervezéséről szóló előterjesztést. Nem volt könnyű dolguk, hiszen olyan jogszabályoknak kellene megfelelni, amik még nem születtek meg. A közoktatás államosítása miatt már most átszervezték az intézményeket. A Széchenyi István Körzeti Általános Iskola államosítása 2013 január 1-től már tény. Az óvoda biztos önkormányzati fenntartásban marad. A Kerényi György Művészeti Iskola sorsa még bizonytalan. Ez okozta a képviselők bizonytalanságát is. Az összevont intézményt szétválasztották, de elutasították a polgármester javaslatát az összevont intézmény csúcsvezetőjének vezetői megbízása visszavonására. Most lesz egy önálló óvoda, és egy összevont általános és művészeti iskola csúcsigazgatóval és külön vezetőkkel. Ha eldől a művészeti alapiskolák sorsa, erre a kérdésre még valószínűleg visszatérnek.

A közmeghallgatás előtti utolsó napirendi pont keretében egyetértett a testület a Jószív Temetkezési Kft azon kezdeményezésével, hogy területcserével lehetőséget biztosítsanak a társaság számára a Szent Antal temető mellett. Ezen a helyen a cég új kirendeltséget, és új, a mai kor igényeinek megfelelő ravatalozót építene.

A közmeghallgatás témáira és a későbbi napirendekre későbbi tudósításainkban térünk ki.

Címkék: önkormányzat, csorna

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 25. 16:00, péntek | Helyi

Hétfőtől vonatpótló buszok járnak Csorna és Sopron között

Két hétig pályakarbantartást végeznek.

2020. Szeptember 25. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Programok, ameddig még lehet.

2020. Szeptember 25. 09:00, péntek | Helyi

Cserbenhagyó gázolót keresnek a rendőrök

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2020. Szeptember 24. 16:00, csütörtök | Helyi

Idén elmarad a búcsú és a búcsúi verbunktalálkozó Kónyban

Önkormányzati tájékoztató