Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Április 13. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Csorna vagy Kapuvár fejlődik-e jobban?

Csorna vagy Kapuvár fejlődik-e jobban?

A cikk alapján kitalálja a választ.

Szomszédos országok fővárosai közt, egymás melletti megyék székhelyei közt, egymáshoz közeli kisvárosok közt mindig zajlik egy természetes verseny, rivalizálás. Amíg ez egészséges és a tenni akarásra hajt, addig segíti a fejlődést. Csorna és Kapuvár életében és múltjában is folyamatosan voltak „bezzeg Csornán, bezzeg Kapuváron” korszakok, ki mikor miben érezte, hogy jobb a másik, vagy jobb a másiknál. Megnéztük, hogy állunk ezzel napjainkban. Fotókkal, mert a kép sokszor többet mond a szónál.

A kapuvári önkormányzat és a Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület együttműködésében, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetség utánpótlásnevelés és a látványcsapatsport infrastrukturális fejlesztésére fordítható taó-támogatásának igénybevételével épül meg a kapuvári Városi Sportcsarnok. A 1,5 milliárd forintból megépülő új városi sportcsarnok három ütemben készül el 2023 közepéig. Az alapozási munkák a napokban megkezdődtek, ahogy friss fotónkon is látszik.

A meglévő tervezéssel érintett telken Csornán egy sportcsarnok kerül elhelyezésre, melynek elsődleges funkciója egy labdajátékokra (kézilabda, kosárlabda, röplabda, futsal, stb.) felkészített pálya működtetése. A tervezett pályához - közvetlenül - kapcsolódóan kialakításra kerül egy 566 főt magába foglaló lelátó (466 ülőhely és 100 állóhely bontásban), ill. a tervezett szurkolók számára szükségszerű közlekedők és emeletenként egy-egy vizesblokk. A szerződés hatálybalépésének feltétele, hogy Megrendelő a tárgyi beruházáshoz kapcsolódó támogatási igényére vonatkozó pozitív döntést kézhez vegye, vagy egyéb módon rendelkezésére álljon a teljes fedezet.- írtuk 2022 január 16-i cikkünkben. Kiderült azonban, hogy fedezet nincs. A bitumenes kézilabdapálya és a Sport Vendéglő lebontása után a beruházást fedezethiány miatt leállították. A 2022-es választások előtt azt kellett mutatni, hogy ez is meglesz, de ma már látjuk a fotón is megörökített szomorú valóságot.

2023 április 3-án próbaüzemmel nyitotta meg a kapuit a Kapuvári Tanuszoda. Az egy hetes működés tapasztalatai alapján a nyitvatartása a felhasználói igényekhez igazodva az alábbiak alapján módosult:
Hétfő: 8:00-16:30
Kedd: 10:00-18:30
Szerda: 8:00-16:30
Csütörtök: 10:00-18:30
Péntek: 8:00-14:00
Szombat és vasárnap: Zárva
A nyitvatartás változása 2023.04.11.-én lépett hatályba.

2021-ben megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet a csornai tanuszoda megvalósításáról. "A Kormány a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemének keretében egyetért a csornai tanuszoda építésének (a továbbiakban: Beruházás) programszerű kormányzati magasépítési beruházásként történő megvalósításával. A tanuszoda két tanmedencét tartalmaz. A kisebbik tanmedence méretei 10x6méter, mélység 0,8m, a nagyobbik medence méretei 25x15 m, mélység 1,9 m. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertese a budapesti OCTOPUS Invest Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság."
A vontatottan haladó építkezés két éves kínlódás után oda vezetett, hogy a kivitelező levonult, és hátrahagyta a medence helyét és a csupaszon meredező falakat, amiken az időjárás rongálásának nyomai már jól láthatók.

A Kapuvári Ipari Parkban az elmúlt pár évben felpörgött az élet. Sorra adták el a telkeket a beruházóknak, gyárak épültek és épülnek ma is, az egyik gyár mellett munkásszállót is építenek. A hírek szerint újabb területeket vásároltak befektetők, így a ma még üresen álló telkeken is beindul az építkezés. Az ipari parkról fotót nem is lehet csinálni, hogy minden látsszon, ezért egy rövid videóval próbáljuk bemutatni a jelenlegi állapotot.
- A város fejlődését egyre inkább segíti, hogy folyamatosan bővül a település ipari parkja. A város valamikori nagy cégei, a vagongyár és a húsüzem, megszűntek. A feladatunk az volt, hogy a többi meglevő vállalkozást megmentsük, segítsük, és közben új befektetőket csábítsunk Kapuvárra. Ez sikerült, így idővel az élelmiszeripar és a gépgyártás helyett az elektronika lett a húzóágazat. Két komoly céget is le tudtunk telepíteni a városban, az egyik egy prémium kategóriás vasalókat gyártó svájci vállalat, a másik egy kínai érdekeltségű társaság. Mind a két cég folyamatosan fejleszt, és egyre több munkafolyamatot telepít hozzánk, és ezzel mind jobban gyarapszik majd a város helyi adóbevétele- nyilatkozta 2022-ben a Magyar Nemzetnek Hámori György kapuvári polgármester.

A Csornai Ipari és Logisztikai Park 2003-ban nyerte el hivatalosan az ipari park címet, elkészült a beépítési és szabályozási terve is. Azóta egyedül a hangzatos ígéretekkel érkező, aztán gyorsan kétes hírűvé vált, napelemeket nem gyártó „napelemgyár” épült meg a területen. Egyes források szerint húszmilliárdos állami támogatásból készült, hosszú évekig tartó hozavona mellett. A „gyár működése” éppoly kérdéses és botrányos mint az építése volt. A hírekbe nem az eredményei, hanem csak a tulajdonjog körüli bírósági perek, ügyészségi nyomozás, OLAF vizsgálat és a munkásoknak hónapokig ki nem fizetett bérek miatt kerül be. Az üres ipari parkot mutató fotónk egy hétköznap délután készült, és látszik, hogy egyetlen autó sem áll a gyár parkolójában. Ezen kívül egyetlen beruházó sem települt be az idén már 20 éves „ipari parkba”, ott továbbra is vetnek, aratnak, nem építenek, nem gyártanak. Annak ellenére, hogy hírek szerint az önkormányzat pályázati támogatást nyert ipari park fejlesztésre, és területet is vett itt.

Aki Csornán kérdezni merészel, vagy kételyt, alternatív javaslatot fogalmaz meg, arra azonnal rásütik a „Csorna és a beruházás ellensége” bélyeget. Ha a felmerülő kérdésekre csak egy nyilvánvaló hazugság vagy a nagy hallgatás a válasz, akkor nem csoda, hogy pletykák, legendák születnek és terjednek a városban. Most például az, hogy a termálfürdő felújítása körül is bajok vannak. Persze hogy vannak-e vagy nincsenek, vagy ha igen, akkor mik azok, arról semmit sem tudhatunk. Azt a héten megtudtuk, hogy az idén biztosan nem nyit ki a termál. Örüljön a lakosság, ha három lehetőségből megszavazhatja az új bölcsőde nevét, mert itt minden a lakosság bevonásával történik. Arról persze a lakosság nem tud, hogy miért is fizette vissza kétszer az elnyert támogatást az önkormányzat, mert nem tudta kétszer sem megépíteni a bölcsődét. De az legalább hat év után, harmadik nekifutásra elkészült.
Ezek után könnyű megválaszolni a címben feltett kérdést.

A fentiekből is látszik, hogy bizony számtalan kényes kérdés merül fel Csornán, csak olyan felelős vezetők nincsenek, akik ezekkel a kényes kérdésekkel hajlandók szembenézni, beszélni róluk, megválaszolni őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.