Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 22. 12:09, szombat | Helyi
Forrás: saját forrás

Csornán is megállt az ökobusz

Csornán is megállt az ökobusz

Mobil kiállítás a környezettudatos életről és a szelektív hulladékgyűjtésről.

A Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás kiemelten kezeli a lakosság tájékoztatását és a fiatalok szemléletformálását a hulladékgazdálkodással kapcsolatban, hiszen hatékony környezeti nevelés, és a környezettudatos magatartás kialakítása nélkül, a létesítendő hulladékudvarok és gyűjtőszigetek sem láthatják el megfelelően a feladatukat.
Ennek keretében indította útjára 2012. augusztus 4-én a Társulás a mobil környezetvédelmi kiállítását, amely elsősorban a háztartási hulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Pénteken 10.00-14.00 óráig a csornai piactéren állt a már messziről is felismerhető festett busz, melynek belsejében a szelektív hulladékgyűjtésről, a komposztálásról, a környezetvédelem napi gyakorlatáról láthattak kiállítást az érdeklődők. Az elsősorban iskolai csoportok számára Horváth Gábor a Médius Iroda munkatársa mutatta be a kiállítást, és beszélgetett a gyerekekkel a környezetvédelemről, az energiatakarékosságról, a hulladék újrahasznosításáról. A gyerekek mindennapi élményeik, a közvetlen környezetükben tapasztalt jó és rossz példák alapján ismerkedtek azokkal az egyszerű megoldásokkal, amikkel ők és családjuk is tehetnek a környezet megóvásáért. Kezdve ott, hogy feleslegesen ne égjen a villany, ne folyjon a víz, egészen addig, hogy a kiürült műanyagpalackot és dobozokat miért érdemes gyűjtőhelyre vinni, mi minden készülhet abból, ami otthon már csak "szemét".

A nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt várható befejezési határideje 2013 nyara. Akkortól már működniük kell az új hulladékkezelési eljárásoknak, szelektív gyűjtésnek, hulladékudvaroknak, gyűjtőszigeteknek. Nagyon fontos lenne megértetni az emberekkel, hogy a projekt célja a jövő védelme, a környezet óvása, a gazdaságnak és a környezetnek is hasznos, ha minél több terméket állítanak elő újrahasznosított anyagokból. Ha ezt előre és alaposan nem ismerik meg az emberek, akkor az új hulladékkezelési eljárást, a válogatást, a gyűjtőszigetek használatát csak fölösleges macerának fogják tekinteni, amiért ráadásul a korábbinál többet kell fizetni. Aki ahhoz szokott, hogy a szemetet elégeti, legyen sz műanyag vagy bármilyen mérgező anyag, nehezen fogja elfogadni, mert nem érti a szelektív gyűjtést, a hasznosítható hulladékok gyűjtőszigetre, hulladékudvarba szállítását és a magasabb díjat. Volt erre bőven példa a győri rendszer üzembeállítása után is. Sok tehát még a tennivaló.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.