Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 08. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: Csorna Város Önkormányzata

Csornán lehet kerti hulladékot égetni

Csornán lehet kerti hulladékot égetni

Nem mindent, nem mindenhol, nem mindig. Tájékoztató a kerti hulladék kezeléséről.

Csorna városban a kerti hulladék kezelését a közterületek tisztántartásáról és a kerti hulladék kezeléséről szóló önkormányzati rendelet szabályozza.

"A kerti hulladékot elsősorban házi komposztálással szükséges hasznosítani."- mondja ki a rendelet.Amennyiben a kerti hulladékot házi komposztálással a helyszínen hasznosítani nem lehet, úgy a kerti hulladék gyűjtése tároló edényben történik, és a továbbiakban háztartási hulladékként kezelendő.Csorna Város mindenkor hatályos településrendezési tervében meghatározott övezeti besorolások közül a kertvárosias, a falusias) és az üdülőházas övezetekben a közterület fáiról lehullott leveleket, avart, kerti hulladékot (fűnyírásból származó nyesedéket, faágat és gallyat) kiszárított állapotban a rendeletben meghatározott feltételek betartásával lehet elégetni. Az övezetek területét a rendelet függeléke tartalmazza. (A térképen alapszínnel jelzik azokat a területeket, ahol lehet, fehérrel azokat, ahol tilos égetni)

Avart és kerti hulladékot közterületen, valamint a mindenkor hatályos településrendezési terv nagyvárosias, településközpont) és kisvárosi besorolású övezeteiben égetni tilos.

A folyó- és állóvizek partján a kerti hulladék tárolása és égetése, valamint az avar- és kerti hulladék vízbe szórása tilos.

A kerti hulladék égetése március 1-től május 31-ig, illetve szeptember 1-től november 30-ig végezhető a hét minden napján. Az égetést 8.00 és 18.00 óra között lehet végezni, szélcsendes időben. A tűz begyújtásához egyéb légszennyezést okozó anyag (pl. olaj) nem használható.

Égetni a szomszédos telken lévő épületektől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon belül nem szabad. Az égetést csak 18 éven felüli, cselekvőképes személy végezheti. A keletkező hő és füst a környezetében lévő zöld növényeket, fákat, bokrokat nem károsíthatja, és nem jelenthet veszélyt az emberi tartózkodásra szolgáló épületekben, helyiségekben tartózkodókra, de ugyanúgy nem jelenthet veszélyt az állatok tartására szolgáló helyiségekre sem.

Tilos a tüzet őrizetlenül hagyni, tűzveszély esetén pedig azonnal el kell oltani. Az égetés helyszínén olyan eszközöket (pl. homok, lapát, víz stb.) kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve eloltható.

A polgármester az engedélyezett időszakokban is korlátozhatja, illetve megtilthatja az égetést, amennyiben ezt a környezeti, időjárási viszonyok indokolttá teszik. Erről az intézkedéséről a lakosságot hirdetmény útján kell tájékoztatni. Hatóságilag általánosan elrendelt tűzgyújtási tilalom esetén tilos az égetés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.