Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2012. Január 04. 12:28, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csúnyán beszakadt a forint - 320 felett a jegyzés, emelkednek az állampapírhozamok

Csúnyán beszakadt a forint - 320 felett a jegyzés, emelkednek az állampapírhozamok

Szakad a forint, az euróval szembeni jegyzés új történelmi mélypontot ütött meg, 320 forint fölé került, soha nem volt még ennyire gyenge a hazai deviza.

A nemzetközi hitelkeretről tervezett tárgyalások időzítésével és kimenetelével kapcsolatos bizonytalanság változatlanul nyomasztóan hat a forintra. A forint gyengülése miatt emelkednek a magyar állampapírhozamok. A 10 éves kötvényhozam már a 10,52 százalékon is volt ma reggel.

A félelmek azután erősödtek fel ismét, hogy a hitelminősítők szerint egyre nagyobb a kockázata annak, hogy Magyarország csődbe megy, ha nem tud megállapodni a valutaalappal. Az Európai Bizottság szóvívője tegnap azt mondta, hogy Brüsszel elvárja, hogy a magyar jegybank független maradjon és módosítsák a jegybanktörvényt. Szíjjártó Péter a miniszterelnök szóvívője tegnap azt mondta, hogy a kormány kész konzultálni az Európai Bizottsággal jegybankügyben. A brüsszeli szóvivő szerint a Bizottság megkapta a módosított jegybank törvény fordítását, és jelenleg azt vizsgálják, hogy a magyar szabályozás összhangban van-e az európai normákkal. Amíg ebben az ügyben nem születik döntés, egy új hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások nem indulhatnak el.

Médiaértesülések szerint a kormány a devizatartalékok egy részét az önkormányzatoktól átvett adósságok rendezésére, illetve gazdaságösztönzésre használná fel, a hírt azonban kormányoldalról cáfolták tegnap. Közben a svájci frankkal szemben már a 261-as szint fölött van az árfolyam. A forint zuhanása lerántotta a magyar tőzsdét is, a Bux több mint 1 százalékot vesztett és a blue chipek is mínuszban vannak, a legnagyobbat eddig az OTP zuhant.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 22. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány fontosnak tartja a NATO megerősítését, de kölcsönös tiszteletet és konzultációt vár

A Magyar Külügyi Intézet (MKI) szerint a svéd NATO-csatlakozás kapcsán Magyarország által megfogalmazott üzenet egyértelmű:

2024. Február 21. 06:00, szerda | Belföld

Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án - jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Február 20. 16:15, kedd | Belföld

Munkácsy Mihályra emlékeztek születésének 180. évfordulóján a Fiumei úti sírkertben

Munkácsy Mihály festőművész születésének 180. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést kedden a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben.

2024. Február 20. 10:38, kedd | Belföld

Szakadékba zuhant gyermeket mentettek a tűzoltók és a speciális mentők

Egy hétvégi kiránduláson történt a baleset, Mátraházánál, a Veronika-rét közelében.