Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 16. 14:16, szerda | Sport
Forrás: mno.hu/MTI

December 15-ig minden meccset töröltek

December 15-ig minden meccset töröltek

Az elhúzódó bérvita miatt december 15-ig minden mérkőzést töröltek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA), a játékosokat képviselő szakszervezet (NBPA) pedig bírósághoz fordult.

Az idény eredetileg november 1-jén indult volna, ám a kosarasok kizárását (lockout) júliusban elrendelő David Stern NBA-főigazgató szerint december közepétől még mindig van esély egy 82-ről 72 meccsesre rövidített alapszakaszra, ha a kosarasok aláírják a megállapodást.

Az NBPA azonban – miután a liga múlt héten közölte, hogy nem tesz több engedményt – bíróság elé vitte az ügyet, trösztellenes pert indítva a klubtulajdonosok ellen Minnesota és Kalifornia államban, hangsúlyozva: a lockout illegális és árrögzítésre irányuló szervezett bojkott, amely gátolja a szabad kereskedelmet, és a liga utolsó ajánlata megfosztaná a játékosokat a szabadpiaci feltételektől. Az alkudozás központi vitatémája az évi 4,3 milliárd dollárt kitevő bevételek megosztása: a kosarasok hajlandónak mutatkoztak rá, hogy az eddigi 57 helyett 52 százalékra vigyék le saját összrészesedésüket, a klubtulajdonosok azonban – a múlt szezonbéli, együttesen állítólag 300 millió dollárra rúgó veszteségeikre hivatkozva – ragaszkodnak az 50-50 százalékos felosztáshoz. A játékosok emellett elfogadhatatlannak tartják a klubonként 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Érdekes módon ugyanakkor az amerikaiak felettébb közönyösek a lockout iránt: nemrég arra a kérdésre, hogy hiányoznak-e az NBA-mérkőzések, az 1179 válaszadó 76 százaléka felelt nemmel. Tizenkét százaléknyian viszont már szeretnék, ha zajlana a bajnokság, további 12 százalék pedig nem foglalt állást. Legutóbb az 1998–99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le.

Címkék: bérvita, kosárlabda, nba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.

2024. Április 22. 10:06, hétfő | Sport

Fucsovics 29 helyet javított a tenisz-világranglistán, Marozsán a 38.

Fucsovics Márton a bukaresti tornagyőzelmével 29 helyet javított, ezzel 53. a férfi teniszezők világranglistáján, melyen legjobb magyarként Marozsán Fábián a 38.

2024. Április 21. 11:25, vasárnap | Sport

Kínai Nagydíj - Verstappen rajt-cél győzelmet aratott Sanghajban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Kínai Nagydíjat, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Április 21. 06:00, vasárnap | Sport

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával