Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2022. Február 19. 10:02, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Dél-kínai városok pénzjutalmat ajánlottak a járvány sújtotta Hongkongból átszökőket bejelentőknek

Dél-kínai városok pénzjutalmat ajánlottak a járvány sújtotta Hongkongból átszökőket bejelentőknek

A dél-kínai Kuangtung tartomány több városa jelentős pénzjutalmat ajánlott fel azoknak, akik bejelentik a hatóságoknak a kínai határt a szomszédos Hongkong felől illegálisan átlépő személyeket,

miután Hongkongban az elmúlt héten egyre súlyosbodott a várost jelenleg sújtó koronavírus-járvány.

A Global Times című kínai lap internetes kiadásában pénteken megjelent cikk szerint Csuhaj és Tungkuan városok egyaránt legfeljebb százezer jüan jutalmat tűztek ki arra az esetre, ha valaki információval szolgál Hongkongból szárazföldi vagy vízi járművel történő embercsempészetről. Embercsempészek bejelentéséért 30 ezer jüan, illegális határátlépők bejelentéséért pedig 10 ezer jüan díjazást ajánlottak fel.

A Kuangtungban fekvő Csuhajban kedden már el is fogtak egy tízfős csoportot, melynek tagjai motorcsónakon kísérelték meg elérni a kínai szárazföldet. Az eset bejelentőjét a helyi sajtó jelentése szerint százezer jüannal jutalmazták.

Az akció hátterében az áll, hogy az utóbbi időben a Kína egyes szárazföldi részein felbukkant járványgócok némelyikének kialakulását Hongkongból érkező, illegális határátlépőkhöz vezették vissza. A közép-kínai Hunan tartományban, a kelet-kínai Fucsienben, valamint Sanghajban is azonosítottak olyan koronavírus-fertőzötteket - összesen öt embert -, akikről kiderült, hogy tíz másik emberrel együtt február 15-én csónakon szöktek át Csuhajba Hongkongból. A Sanghajban regisztrált fertőzöttet, aki Hongkongban élő kínai állampolgár volt, letartóztatták a járványelleni intézkedések megsértéséért, és büntetőeljárást indítottak ellene, miután Csuhajból szupergyorsvonaton utazott Sanghajba.

Hongkong és a szárazföldi Kína között a határátkelést azóta korlátozták, hogy Kína 2020 márciusában lényegében lezárta a határait a külvilág felé a koronavírus-járványra tekintettel, jelentősen korlátozva a beutazásokat, és csökkentve a nemzetközi járatok számát. A hongkongi és a szárazföldi kínai hatóságok az utóbbi hónapokban egyeztetéseket folytattak ugyan a határ részleges újranyitására, ám az erre vonatkozó terveket keresztülhúzta a Hongkongot sújtó, legújabb járványhullám.

A mintegy 7,5 milliós Hongkongban csütörtökön 6116 új Covid-esetet regisztráltak, amely rekordmagas napi adatnak számít a városban. A Peking által a város megsegítésére küldött első, járványügyi szakértőkből álló csoport, valamint nukleinsavas vírustesztek végzésére alkalmas járművek csütörtökön érkeztek Hongkongba.

Azóta, hogy tavaly februárban elindították a tömeges oltási programot, a hongkongiak közül 5,72 millióan vették föl a koronavírus elleni vakcina első dózisát, amely a lakosság több mint 84 százalékát jelenti. A második dózist 5,05 millióan, a harmadikat pedig 1,36 millióan kapták már meg.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 26. 09:09, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 543,3 millió, a halálos áldozatoké 6,328 millió a világon

A világon 543 311 053 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 328 520 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.

2022. Június 26. 06:00, vasárnap | Külföld

Franciaországban alkotmányba foglalnák a terhességmegszakítás jogát

A francia kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalná a terhességmegszakítás jogát - jelezte Elisabeth Borne francia miniszterelnök szombaton.

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2022. Június 24. 18:04, péntek | Külföld

Belga miniszterelnök: nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni