Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2014. Május 31. 06:00, szombat | Belföld

Devizahitel és árverés után kilakoltatás a moratórium ideje alatt? Lehet?

Devizahitel és árverés után kilakoltatás a moratórium ideje alatt? Lehet?

Devizahitel és árverés után kilakoltatás a moratórium ideje alatt? Erre és a hozzáfűződő jogokra kérdezett rá egy bajba jutott. Az onlinejogsebesz.hu szakértői pedig ezúttal is válaszolnak. Ne feledje, joga van kérdezni.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Azért kerestem fel Önöket, mert 2006-évében felvettem 40.000 chf szabad felhasználású jelzáloghitelt. A megemelkedett törlesztő-részleteket nem tudtam fizetni és a bank felmondta a hitelt és kiadta végrehajtásra. Idén 2014.04.10-én sikeresen árverezték az ingatlanom. 2014.05.01-ével megszűnt a kilakoltatási moratórium és jelentkezett az új tulajdonos-igen agresszív-, és felkért a távozásra. És itt a probléma.
A kormány megszavazta a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, ami szerintem rám is
érvényes. Ha igen akkor:
- Milyen jogaim vannak a normális életvitelhez az ingatlanban?
- Az új tulajdonos mit tehet annak érdekében, hogy birtokba vegye az ingatlant?
Dolgozom, nincs közüzemi tartozásom, továbbra is fizetek minden lakhatással kapcsolatos
költséget.
Köszönöm, hogy meghallgattak!

2014. 05. 14.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Igaza van, a moratórium határozatlan időre történő meghosszabbításáról éppen a napokban döntött az országgyűlés – a jogszabály kihirdetés előtt áll –, amely a gyakorlatban a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását jelenti azzal, hogy annak a (magánszemély) adós kilakoltatására vonatkozó rendelkezéseit nem lehet alkalmazni. Mivel a rendelkezés a folyamatban lévő végrehajtási ügyekre is vonatkozik, így ez Önt is érinti. Ez alól kivételt csak azok az adósok jelentenek, akik jogosultak egyéb beköltözhető ingatlanra, önkényesen foglalták el a lakást vagy rendbírsággal sújtották, illetve a bíróság jogerősen hitelezési csalás miatt elítélte őket.

Amennyiben Ön ezen kivételek alá nem esik, úgy a lakást kiüríteni, Önt onnan kitenni nem lehetséges, így az új tulajdonos a lakást birtokba nem veheti, a rendelkezési joga e vonatkozásban határozatlan ideig korlátozva van. Ön a normális életvitelét folytathatja a lakásban, ebben korlátozva nincs, a rezsiköltségeket természetesen fizetnie kell. Arra is számítania kell, hogy az ingatlan új tulajdonosa előbb-utóbb Öntől az ingatlanának használatáért használati díjat fog követelni, amelyet azonban csak – amennyiben Önök között erre nézve megegyezés nem születik – polgári perben tehet meg, ahol a bíróság a használati díj mértékéről is dönt.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 30. 09:15, szerda | Belföld

Használtautó-hirdetésekből választotta ki áldozatait a katalizátortolvaj

Rendvédelmi szerv korábban leselejtezett járművével ment ráadásul lopni, hogy kisebb eséllyel állítsák meg az úton.

2022. November 30. 09:07, szerda | Belföld

MÁV: szerdán használhatók utoljára az előző tanévre szóló matricával ellátott diákigazolványok

Szerdán használhatók utoljára az előző tanévre szóló érvényesítő matricával ellátott diákigazolványok a MÁV-Volán-csoport járatain.

2022. November 30. 09:02, szerda | Belföld

Két halálos tűzeset is volt az éjszaka

Két halálos lakástűz is történt keddről szerdára virradó éjjel: egy ember a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyíriben, egy másik pedig Pécsen halt meg - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

2022. November 30. 06:00, szerda | Belföld

KSH: véget ért a népszámlálás, 9,2 millióan töltötték ki

A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél.