Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2014. Május 31. 06:00, szombat | Belföld

Devizahitel és árverés után kilakoltatás a moratórium ideje alatt? Lehet?

Devizahitel és árverés után kilakoltatás a moratórium ideje alatt? Lehet?

Devizahitel és árverés után kilakoltatás a moratórium ideje alatt? Erre és a hozzáfűződő jogokra kérdezett rá egy bajba jutott. Az onlinejogsebesz.hu szakértői pedig ezúttal is válaszolnak. Ne feledje, joga van kérdezni.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Azért kerestem fel Önöket, mert 2006-évében felvettem 40.000 chf szabad felhasználású jelzáloghitelt. A megemelkedett törlesztő-részleteket nem tudtam fizetni és a bank felmondta a hitelt és kiadta végrehajtásra. Idén 2014.04.10-én sikeresen árverezték az ingatlanom. 2014.05.01-ével megszűnt a kilakoltatási moratórium és jelentkezett az új tulajdonos-igen agresszív-, és felkért a távozásra. És itt a probléma.
A kormány megszavazta a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, ami szerintem rám is
érvényes. Ha igen akkor:
- Milyen jogaim vannak a normális életvitelhez az ingatlanban?
- Az új tulajdonos mit tehet annak érdekében, hogy birtokba vegye az ingatlant?
Dolgozom, nincs közüzemi tartozásom, továbbra is fizetek minden lakhatással kapcsolatos
költséget.
Köszönöm, hogy meghallgattak!

2014. 05. 14.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Igaza van, a moratórium határozatlan időre történő meghosszabbításáról éppen a napokban döntött az országgyűlés – a jogszabály kihirdetés előtt áll –, amely a gyakorlatban a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását jelenti azzal, hogy annak a (magánszemély) adós kilakoltatására vonatkozó rendelkezéseit nem lehet alkalmazni. Mivel a rendelkezés a folyamatban lévő végrehajtási ügyekre is vonatkozik, így ez Önt is érinti. Ez alól kivételt csak azok az adósok jelentenek, akik jogosultak egyéb beköltözhető ingatlanra, önkényesen foglalták el a lakást vagy rendbírsággal sújtották, illetve a bíróság jogerősen hitelezési csalás miatt elítélte őket.

Amennyiben Ön ezen kivételek alá nem esik, úgy a lakást kiüríteni, Önt onnan kitenni nem lehetséges, így az új tulajdonos a lakást birtokba nem veheti, a rendelkezési joga e vonatkozásban határozatlan ideig korlátozva van. Ön a normális életvitelét folytathatja a lakásban, ebben korlátozva nincs, a rezsiköltségeket természetesen fizetnie kell. Arra is számítania kell, hogy az ingatlan új tulajdonosa előbb-utóbb Öntől az ingatlanának használatáért használati díjat fog követelni, amelyet azonban csak – amennyiben Önök között erre nézve megegyezés nem születik – polgári perben tehet meg, ahol a bíróság a használati díj mértékéről is dönt.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 12:32, csütörtök | Belföld

Busznak csapódott egy ittas, bedrogozott sofőr, súlyos sérülést okozott

Nemcsak alkoholt, hanem drogot is fogyasztott mielőtt a volán mögé ült. Többen is megsérültek miatta.

2022. Május 26. 09:54, csütörtök | Belföld

Elfogtak egy nőt és egy ügyvédet egy idős férfi kifosztása miatt

Elfogtak egy 44 éves budapesti nőt és egy szolnoki ügyvédet, aki ki akart fosztani egy idős férfit - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön a police.hu oldalon.

2022. Május 26. 08:41, csütörtök | Belföld

Százszor riasztották a tűzoltókat országszerte a viharok miatt

Országszerte mintegy száz alkalommal riasztották a tűzoltókat szerdán a heves szél és a jégeső okozta károk miatt - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t.

2022. Május 26. 07:00, csütörtök | Belföld

Erős nyári szezonra számít a rendőrség a Balatonnál

Az újra megrendezendő nagyfesztiválok miatt is erős nyári szezonra számít a rendőrség a Balatonnál, ahol a korábbi évekhez hasonlóan középiskolások is segítik majd a bűnmegelőzési munkát