Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Június 17. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Hunyadi János Középiskola

Dicső honvédeink nyomában járva

Dicső honvédeink nyomában járva

Csornai diákok a 11. Marcaltő-Csorna Emléktúrán

Az 1849. június 13-án lezajlott győztes csornai csata 173.évfordulója emlékére szervezett gyalogtúrát a két csornai középiskola és a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. A Soproni SZC Hunyadi János Technikum, valamint a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola mintegy hetven tanulója és hagyományőrző alkotta azt a csoportot, mely Marcaltőről indult Csornára. A legfiatalabb 15, a legidősebb túrázó 81 éves volt.

Az emléktúra résztvevőinek a túra kezdetén Szalay Balázs, a Hunyadi tanára, a túra szervezője elevenítette fel a császáriak megtámadására induló Kmety György haditervét és az 1848-49-es szabadságharcunk egyik utolsó csatájának jelentőségét. Minden túrázó kapott egy emléknaptárt is. A csoport élén a Hunyadi egykori tanára, Szilágyiné Polgár Éva haladt, míg a menetet Molnár Csaba testnevelő zárta. A tizenegyedik alkalommal megrendezett túrát azért Marcaltőről indították, mert a község birtokosa, a német Üchtritz Emil, aki a csornai csatában a Nádor huszárokat vezette, az ütközet előtt saját birtokán látta vendégül a magyar sereg katonáit.

A diákok nem csupán a környék településeiről érkeztek (Bágyogszovát, Bezi, Bogyoszló, Csorna, Dör, Farád, Gyóró, Kapuvár, Magyarkeresztúr, Rábacsanak, Rábasebes, Szárföld), hanem a Rábaköztől távolabbi helyekre (Agyagosszergény, Bezenye, Dörgicse, Darnózseli, Dunasziget, Fertőrákos, Fertőszentmiklós, Gyarmat, Győr, Halászi, Hegyeshalom, Kimle, Kisbér, Kőszeg, Lébény, Máriakálnok, Mosonmagyaróvár, Mosonszolnok, Nagyszentjános, Páty, Sopron, Sopronkőhida, Tényő, Tét, Vitnyéd) is elviszik a csornai csata emlékének hírét.

A túrázókat a marcaltői iskolánál már várta a polgármester, és a helyi lakosok egy csoportja, akik megvendégelték a kirándulás résztvevőit. Az iskola Kmety emléktábláján elhelyeztek egy emlékszalagot. Szanyban egy kis frissítővel várta őket Töreki Imre és felesége. A Kárpát-Haza emlékműnél megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról, majd Törekiné Matyi néni vezetésével elénekelték a Székely himnuszt. A 86-os főutat elérve a rendőrség biztosította a túrázókat, akik Szilsárkányon áthaladva folytatták útjukat. A huszonhat kilométeres távot hat óra alatt tette meg az esős idő ellenére végig lelkes csapat. A túra végén, tizenegy órakor, Molnárné Dukai Éva tanárnő vezetésével Kossuth-nótákat énekeltek, majd egy szalagot helyeztek el a Kmety utcában található emléktáblán. A szalag felirata ez volt: Dicső honvédeink nyomában járva – a 11. Marcaltő-Csorna emléktúra résztvevői, 2022. június 9.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.