Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Január 22. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Díjkedvezmények visszavonására kötelezi a biztosítókat a PSZÁF

Díjkedvezmények visszavonására kötelezi a biztosítókat a PSZÁF

A kötelező gépjármű felelősség biztosítási kedvezmények visszavonására szólította fel a biztosítótársaságokat a PSZÁF. A Napi Gazdaság azt írja, hogy a biztosítók az elmúlt években tömegével haladták meg a korábbi bónusz-malusz rendszert, miután a kármentes autósok a B10-es kategória után további kedvezményeket nem kaphattak.

Közel tíz biztosítótársaság képviselői kaptak kötelezést a napokban arra, hogy legkésőbb január 31-éig módosítsák kgfb-díjtarifáikat, az ügyfelek kárelőzményét kizárólag a 10+4-es bónusz/malusz (B/M) rendszerű besoroláson belül értékelve. A felügyelet szerint tavaly decemberben vezetői körlevélben tájékoztatták a piac szereplőit a kgfb-díjtarifa-hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti elvárásokról, amelyben már jelezték, hogy a PSZÁF jogszabálysértőnek minősíti azt a díjhirdetést, amely a jogszabályban meghatározott B/M besorolási kategóriákon felül további fokozatokat állapít meg. A jogalkotó az osztályok és károk számának megjelölésével egyértelműen meghatározta a kármentességhez kapcsolódó díjkedvezményeket, illetve a károkozók díjtöbbletét − fogalmaznak.

A biztosítók az elmúlt években tömegével haladták meg a korábbi B/M-rendszert, miután a kármentes autósok a B10-es kategória után további kedvezményeket nem kaphattak: megszülettek a B10+, majd a B10++ kategóriák − ezeket azonban a felügyelet eddig egyszer sem bírálta. Korábban a B/M-rendszer a bónusznál 5, a malusznál pedig 25 százalékos díjlépcsőket is meghatározott, ettől a biztosítók nem térhettek el, és a gyakorlat ma is lényegében lineáris. A piaci verseny miatt ma több olyan biztosítói ajánlat is akad, amely alacsonyabb bónuszszinthez is kedvezményt csatol, hogy a kevesebb kárt okozó autósokat magához kösse − a kedvezményt ugyanakkor saját kockázatukra vállalják a cégek. Az, hogy a felügyelet a kedvezmények megszüntetésére kötelezi a piac legnagyobb részét, az autósoknak a díjak emelkedését jelentheti, ráadásul egy olyan tételről van szó, amit a biztosítók vállaltak.

A lépéssel egy olyan ügyfél kaphat extra kedvezményt, aki például egy autósújságot járat vagy vért ad, azt azonban, hogy éveken keresztül balesetmentesen vezet, csak a B/M-rendszeren keresztül honorálhatja a biztosító − ez pedig nem osztható további részekre, hogy például a balesetmentességi extra kedvezményt a nagyságrendileg kisebb kockázatú ügyfelekre érvényesíthessék a biztosítók.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni