Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Július 04. 16:29, kedd | Belföld
Forrás: mti

Dinamikusan fejlődik a grillpiac Magyarországon

Dinamikusan fejlődik a grillpiac Magyarországon

Dinamikusan fejlődik a grillpiac Magyarországon, erre a trendre reagáltak a termelők is, hiszen a magyar piacon is megjelentek a grillezéshez használható félkész, késztermékek,

mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón. Hozzátette, míg korábban a szabadtéri főzés jellemzően szalonnasütésből és bográcsozásból állt, napjainkban már Magyarországon is divatba jött a grillszezon, ami jellemzően májustól augusztus-szeptemberig tart.


A grillezéshez használható termékek legnagyobb részét a grillhúsok (halak is) adják, de egyre jelentősebb a zöldségek és a grillsajtok hányada is. A grillezéshez használt húsok fogyasztására pozitívan hat az áfacsökkentés.

Győrffy Balázs kiemelte, a magyar termékek kiváló minőségűek, megfelelően ellenőrzöttek, a fogyasztó a magyar termék vásárlásakor a magyar élelmiszergazdaságot, termelői szektort segíti.

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója közölte, a belföldi forgalomban a grillezéshez használt előre ízesített baromfi termékek (csirke, pulyka) a teljes termékmennyiség 2-3 százalékát adják. Ez az arány áfacsökkentéssel és a jogszabályi környezet átalakításával akár duplájára is növelhető, mondta a terméktanács elnöke.

Csorbai Attila elmondta, a vásárlók a termékek közül grillezéshez jellemzően a baromfiak mellét és combját használhatják fel. A terméktanács elnök-igazgatója szerint a boltokban kapható előre ízesített baromfi grilltermékek 95 százaléka magyar termék.

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke arra mutatott rá, hogy nyáron az éves halfogyasztás egyharmada fogy el, ez fejenként 2 kilogramm halat jelent. Magyarországon az éves halfogyasztás fejenként 6 kilogramm, míg az Európai Unió átlaga eléri a 23-24 kilót. A MA-HAL elnöke szerint az édesvízi halak közül a pontyot, a harcsát, az afrikai harcsát, a keszeget és a fogassüllőt érdemes grillezni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 2018. január 1-jétől már a halak áfakulcsa is 5 százalékra csökken.

Németh István azt javasolta, hogy a vásárlók elsősorban a Magyarországon előállított édesvízi halakat fogyasszák.

A rendezvényt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.