Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2016. Június 22. 07:36, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Donald Trump a kampánypénzek egy részét a saját vállalataiba irányította?

Donald Trump a kampánypénzek egy részét a saját vállalataiba irányította?

Amerikai sajtóinformációk szerint Donald Trump a kampánypénzek egy részét a saját vállalataiba irányította. Az amerikai AP hírügynökség munkatársai jártak utána annak,

hogyan használta fel a republikánusok várható elnökjelöltje a kampányára összegyűlt pénzeket, s oknyomozásuk szerint Trump több mint hatmillió dollárt a saját vállalataiba pumpált át.
Donald Trump immár egy esztendő óta kampányol, s bár jórészt saját zsebből finanszírozza elnökjelöltségért folytatott kampányát, a kampánypénzek szövetségi nyilvántartásából kiderül, hogy nem szégyenlős, ha a kampányra összegyűlt summákra a saját vállalatának is szüksége van: a kampánypénzekől ugyanis eddig több mint hatmillió dollárt csorgatott át a vállalatbirodalmába.
"Amikor Trump repülőgépre ül, a saját gépét használja, amikor kampányol, gyakran a saját tulajdonában lévő ingatlanokat veszi igénybe, vagy a New Yorkban lévő Trump Torony irodaházát, ahol cégbirodalmának központja is van, s a rendezvényeire mindig Trump vizet és Trump bort rendelnek meg" - írja riportjában az AP. A hírügynökség hangsúlyozza: nem Donald Trump az első üzletember, aki politikára adta a fejét, de közben nem vált meg a vállalkozásaitól sem. Így tett például Michael Bloomberg, aki New York polgármestere volt, vagy még korábban Steve Forbes, aki 1996-ban és 2000-ben is indult a republikánus elnökjelöltségért. A két üzletember-politikus egykori kampányának munkatársai elmondták az AP-nek, hogy mind Bloomberg, mind Forbes nagy gondot fordított arra, hogy pontosan elkülönítse üzleti vállalkozásait és kampányának ügyeit.

Ezzel szemben Donald Trump kampánya - amelyet az előválasztásokon a milliárdos üzletember jobbára saját forrásokból finanszírozott - a szövetségi dokumentumok szerint nem különül el vállalatai üzletmenetétől: a kampánypénzek keverednek a cég pénzeivel. Vagyis a kampánypénzek megjelennek az egyes cégek főkönyveiben, mégpedig a bevételi oldalon. Az AP kiderítette, hogy Trump repülőgép-társasága, a TAG Air Inc. például a legutóbbi pénzügyi jelentés időszakában 3,7 millió dolláros bevételt könyvelt el, s az összeg nagyrészt a kampánypénzekből származott.

S ha saját zsebből finanszírozott is, az összegeket Trump a kampányra összegyűlt alapból visszautaltatta magának, illetve a cégeinek. Az AP példákat is hoz. Az elnökjelöltségért folyó kampány kezdetén az üzletember 350 ezer dollárt fizetett ki saját zsebből a kampány helyiségeinek bérleti díjára és a kampány-munkatársak fizetésére. Ám a helyiségeket saját magától bérelte és a kampánycsapat munkatársainak jó része a Trump-birodalom alkalmazottja. Majd ezeket a költségeket átutaltatta a kampányra beérkezett felajánlásokból. Az AP megemlít egy májusi példát is: a kampányalap újabb 45 ezer dollárt utalt át Trumpnak a helyiségek bérleti díjra és a munkatársak fizetésére. A kampányalap januárban 26 ezret fizetett Trump Miamiban lévő golfpályája egyik helyiségének bérleti díjáért, s 423 ezer dollárt utalt át Trump dél-floridai magán-szórakoztató központjának, szintén bérleti díjként.

A Szövetségi Választási Bizottság (FEC) jelentése szerint Donald Trump eddig több mint 46 millió dollárt költött a saját vagyonából, s ennek nagy részét nem "kapta" vissza. Az AP leleplezőnek szánt riportja szerint azonban Trump több mint hatmillió dollárt utalt vissza magának a kampányalapból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.