Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2011. Szeptember 08. 07:15, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Drasztikusan elapadt a néhány éves használt autók kínálata

Drasztikusan elapadt a néhány éves használt autók kínálata

2007 óta negyedére zuhant az újautó-eladások száma, ami immár a használtautó-piacon is egyre komolyabb zavarokat okoz.

Érezhető hiány alakult ki az 1-3 éves, újszerű személyautókból, ami mind az autósok, mind a kereskedők számára jelentős nehézségeket okoz – számol be az elmúlt időszak tapasztalatairól a Használtautó.hu internetes szakportál.

A teljes piaci kínálat több mint négyötödét megjelenítő Használtautó.hu portálon egy éve még több mint 24.000, 2011. júliusában már csak 16.200 három évesnél fiatalabb személyautó között válogathattak az érdeklődők. A közel egyharmadnyi visszaesés mintegy 7 százalékos átlagár-növekedéssel járt együtt, vagyis hiába magas az érdeklődés a néhány éves autók iránt, azokhoz egyre nehezebben és a korábbinál magasabb áron lehet csak hozzájutni.

A használtautó-kereskedők közül is többen kerülhetnek nehéz helyzetbe – vagy akár szűnhetnek meg – az újszerű autók kínálatának szűkülése miatt, hiszen ez a kategória biztosítaná számukra a legkedvezőbb árrést, és a beszámítási akciók keretében is ez a korosztály a leginkább érintett.

A kínálat kiszáradása három oknak köszönhető. Egyrészt már 2009-ben a korábbi érték töredékére esett vissza az eladott új autók száma. Másrészt a gazdasági nehézségek miatt azok a magánszemélyek is tovább tartják meg autóikat, akik korábban 2-3 év után – sokszor beszámítással – lecserélték azt a márkakereskedőjüknél. A céges flották esetében pedig egyértelműen érzékelhető a cserék legalább 9-12 hónapos kitolása.

„A kielégítetlen kereslet egy részét a növekvő import töltheti majd be, amit az avultatás miatt időlegesen kedvezőbbé váló regisztrációs adó is elősegít – magyarázza Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – A helyzet azonban az újautó-importőrök számára is jelenhet lehetőséget, akik most a kedvezőtlenebb feltételekkel kínált 1-3 éves járművek helyett új autó vásárlására is rábírhatják az érdeklődők egy részét. Annál is inkább, mert pontosan ismert, mit is keresnek, milyen igényeket támasztanak ezek a potenciális vásárlók.”

OrientPress Hírügynökség

Címkék: autó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.

2024. Július 20. 07:16, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a patrióták nagy előretörést értek el

2024. Július 20. 07:15, szombat | Belföld

KSH: a benzin 7, a dízel 2 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 616 forint volt, ami 7 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértéknél.